Δεν είναι μονάχα το ζήτημα των συντάξεων. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει ολόκληρο πακέτο μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι και οι δυο πλευρές σβήνουν και ξαναγράφουν τη λίστα.
Η λίστα πολύ ψηλά περιλαμβάνει το αφορολόγητο. Το ΔΝΤ ζητώντας δραστικά μέτρα απαιτεί μείωσή του ως και στις 3.000 με 4.000 ευρώ για να μπουν στα ταμεία του κράτους τα μεγαλύτερα δυνατά εισοδήματα και να μπορέσει ταυτόχρονα η κυβέρνηση να μειώσει άλλου είδους φόρους που επιτείνουν την ύφεση.
Προς το παρόν, με βάση διαρροές, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 7.000. Για την ακρίβεια το νέο σενάριο λέει για μείωση του αφορολόγητου στα 7.273, γεγονός που θα σημάνει μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα για έναν άγαμο στα 1.599 ευρώ.
Μια τέτοια μείωση θα φέρει αύξηση στα έσοδα του κράτους περί το 1 δισ. ευρώ και δεν είναι αρκετή για τους δανειστές. Έτσι επιχειρείται ένας συνδυασμός μέτρων.
Ήδη η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μια σειρά μέτρων της τάξης των 550 εκατομμυρίων ευρώ. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου από ιατρικές δαπάνες , νέα περικοπή της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, επιβολή φόρου 5% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσω Airbnb και νέα περικοπή των αμυντικών δαπανών.
Και τα μέτρα αυτά όμως ακόμη και σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση του αφορολόγητου δεν είναι αρκετά καθώς δεν αναμένεται να επιφέρουν έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Κατά το ΔΝΤ υπολείπονται ακόμη 3 δισ. ευρώ.
Έτσι απ’ την πλευρά της κυβέρνησης στο πακέτο προστίθεται η αύξηση του ΦΠΑ από το 14% στο 15% σε είδη διατροφής και ΔΕΚΟ, αλλά και η κατάργηση μιας σειράς εκπτώσεων/απαλλαγών που υπολογίζονται κοντά στα 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο ο λογαριασμός και πάλι δεν προσεγγίζει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και έτσι μπαίνουν στο τραπέζι μια σειρά από επιδόματα και κυρίως τα οικογενειακά επιδόματα, όπως ενιαίο επίδομα τέκνων, ειδικό επίδομα για τις οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω κλπ.
Τα επιδόματα αυτά κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ και “έχουν μπει στο μάτι” του ΔΝΤ, μαζί με το ειδικό επίδομα προστασίας μητρότητας, τα επιδόματα για οικογένειες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν μακριά, τα επιδόματα για απροστάτευτα παιδιά, αλλά και τις μεταφορικές κάρτες για παιδιά πολύτεκνων οικογενειών και τα επίδομα στέγασης και σίτισης για μαθητές τεχνικών σχολείων.
Την ίδια ώρα στο στόχαστρο μπαίνουν οι επικουρικές συντάξεις αναπηρίας για πλήρως ανάπηρους και οι επικουρικές συντάξεις σε τυφλούς, αλλά και το επίδομα θέρμανσης μαζί με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων, αλλά και η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ προς συνδικαλιστικές οργανώσεις, το επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.
Στο στόχαστρο όμως μπαίνουν και οι παροχές για διακοπές μέσω επιδομάτων σε ανέργους, συνταξιούχους του ιδιωτικού τομές, οι δημόσιες κατασκηνώσεις και οι κατασκηνώσεις του ΟΑΕΔ, αλλά και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ.