Site icon NewsIT
13:40 | 16.12.19

Αγωνία στον εμπορικό κόσμο για την ένταση με την Τουρκία

Αγωνία στον εμπορικό κόσμο για την ένταση με την Τουρκία
Μαίρη Ι. Παπακωνσταντίνου

Ώρες αγωνίας για τις εμπορικές τους σχέσεις με την Τουρκία εκφράζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της τεταμένης σχέσης των δύο χωρών, από την πολιτική που ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Παρόλο που οι εταιρείες προσπαθούν να είναι αποστασιοποιημένες από την πολιτική κατάσταση, των δύο χωρών, ωστόσο, δεν μένουν ανεπηρέαστες. Οι επισκέψεις για επαγγελματικούς λόγους προς την Τουρκία έχουν παγώσει» αναφέρει στο newsit.gr o πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος Δημήτρης Συμεωνίδης.

Κατακόρυφη είναι η πώληση και των ταξιδιωτικών πακέτων προς την Τουρκία. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η διαφορά από τον Οκτώβριο είναι αισθητή, καθώς ενώ του Αγίου Δημητρίου τουλάχιστον 80 πούλμαν με τουρίστες από την Ελλάδα, είχαν προορισμό τους την Κωνσταντινούπολη, η εικόνα από τα τέλη Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα, είναι τελείως διαφορετική, καθώς ακυρώθηκαν ακόμα και προγραμματισμένα ταξίδια.

Οι εξαγωγές

Η χώρα μας εξάγει κυρίως, τυποποιημένα τρόφιμα, χρώματα και χημικά, ενώ εισάγει χαλυβουργικά προϊόντα, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, οχήματα, καθώς και σημαντικές ποσότητες με οπωροκηπευτικά προϊόντα, καθώς η γείτονα χώρα διαθέτει τεράστιες εκτάσεις θερμοκηπίων, στην Αττάλεια, στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με την πρεσβεία μας στην Άγκυρα, οι εξαγωγές της Ελλάδας το 2018 ανήλθαν σε 2,035 δις. ευρώ, εάν, όμως, δεν συνυπολογιστούν τα καύσιμα και πετρελαιοειδή, τότε μιλάμε για εξαγωγές που περιορίζονται στα 747 εκατ. ευρώ. Εκπρόσωποι των εταιρειών που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να επεκτείνουν τις συνεργασίες τους, τουλάχιστον αυτό το διάστημα, έως ότου, εκτονωθεί η κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρώτο μεγάλο «χτύπημα» που δέχθηκε ελληνική εταιρεία, ήταν της Ιντραλότ, η οποία, μετά από αρκετά χρόνια, πρόσφατα, απώλεσε το συμβόλαιο για τη διοργάνωση της τουρκικής λοταρίας, από την κοινοπραξία στην οποία ηγείτο η τουρκική Demiroren, που σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος ιδιοκτήτης της, αποτελεί το “alter ego” του Τ. Ερντογάν.

Η κατάσταση είναι διαφορετική για τους Έλληνες εξαγωγείς, καθώς τα εμπορεύματα είναι φασόν για την τουρκική αγορά, γι’ αυτό και οι οδηγίες αναγράφονται στην τοπική γλώσσα, με αποτέλεσμα και οι πωλήσεις τους να μένουν ανεπηρέαστες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version