Πέμπτη, 8 Αυγ.
34oC Αθήνα

JPMorgan: Εξαφανίστηκε το 75% του παγκόσμιου carry trade μετά το sell off της Δευτέρας

JPMorgan: Εξαφανίστηκε το 75% του παγκόσμιου carry trade μετά το sell off της Δευτέρας

Τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου carry trade έχουν πλέον αφαιρεθεί, με το πρόσφατο sell off της Δευτέρας (5.8.2024) να διαγράφει τα φετινά κέρδη, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Οι αποδόσεις στα «καλάθια» της ομάδας των 10, των αναδυόμενων αγορών και του παγκόσμιου carry trade που παρακολουθεί η τράπεζα έχουν μειωθεί κατά περίπου 10% από τον Μάιο, έγραψαν οι ποσοτικοί αναλυτές στρατηγικής Antonin Delair, Meera Chandan και Kunj Padh της JPMorgan.

Οι πρόσφατες εξελίξεις εξαφάνισαν τις αποδόσεις από την αρχή του έτους έως σήμερα και έχουν μειώσει σημαντικά τα κέρδη που έχουν συσσωρευτεί από το τέλος του 2022.

«Η συνιστώσα spot του παγκόσμιου καλαθιού carry θα έδειχνε ότι το 75% των carry trades έχει διαγραφεί», έγραψε η ομάδα της JPMorgan, επαναλαμβάνοντας ότι «ο χρόνος χτυπάει για το G10 carry». 

Η στρατηγική carry -η οποία περιλαμβάνει δανεισμό με χαμηλά επιτόκια για τη χρηματοδότηση αγορών σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση αλλού- ταλαντεύεται εδώ και μήνες. Οι συναλλαγές carry χτυπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η μεταβλητότητα των παγκόσμιων αγορών αυξήθηκε εν μέσω φόβων για ταχείες μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και μετά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ).

Το πρόσφατο sell off ήταν διπλάσιο του συνηθισμένου σε μια πτώση των carry, με τους στρατηγικούς αναλυτές να υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει μικρή ευκαιρία για ανάκαμψη τον Αύγουστο, καθώς «το ημερολόγιο των κεντρικών τραπεζών είναι ελαφρύ για αυτή την περίοδο και η μεταβλητότητα έχει ήδη αρχίσει να ηρεμεί».

Ωστόσο, η στρατηγική του παγκόσμιου carry trade «δεν προσφέρει ελκυστική ανταμοιβή κινδύνου», τόνισαν. «Η απόδοση του καλαθιού έχει πέσει κατακόρυφα από τα υψηλά του 2023 και δεν αποτελεί επαρκή αντιστάθμιση για τη διατήρηση των υψηλών στοιχημάτων των ΗΜ μέσω των αμερικανικών εκλογών και του κινδύνου περαιτέρω ανατιμολόγησης των χαμηλών αποδόσεων, εάν οι αποδόσεις των ΗΠΑ μειωθούν».

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις