Site icon NewsIT

Αναταραχή στις διεθνείς αγορές: Γιατί οι επενδυτές δεν ενθουσιαζονται πλέον απο τις υποσχέσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης

04.08.2024 | 10:20
Αναταραχή στις διεθνείς αγορές: Γιατί οι επενδυτές δεν ενθουσιαζονται πλέον απο τις υποσχέσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης

Επιβραδύνονται τα κέρδη από τις εταιρείες τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης και οι επενδυτές δεν εντυπωσιάζονται πια από τις υποσχέσεις της τεχνητής νοημοσύνης, γιατί θέλουν να δουν αποτελέσματα.

Η ετήσια αύξηση των κερδών επιβραδύνθηκε σε σχεδόν 30% το β’ τρίμηνο του 2024, από 50% την προηγούμενη περίοδο, με βάση τις εκθέσεις 6 εταιρειών μέσα σε μια ομάδα που είναι γνωστή ως οι «Μεγαλοπρεπείς Επτά». Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο ρυθμός αυτός θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, σε περίπου 17% για τις εταιρείες τεχνολογίας το γ’ τρίμηνο του 2024.

Τα αποτελέσματα της Microsoft, της Meta, της Amazon και της Apple αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο εξακολουθούν να επενδύουν σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με σημερινή (4.8.2024) δημοσίευση του Bloomberg.

Ωστόσο, οι μετοχές της Microsoft και της Amazon μειώθηκαν σημαντικά μετά τις εκθέσεις τους λόγω των φόβων ότι οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη δεν αποδίδουν -τουλάχιστον όχι ακόμη- συμβάλλοντας στην πτώση της μετοχής της Alphabet μια εβδομάδα νωρίτερα.

«Οι επενδυτές αναζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στα έσοδα και την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Adam Sarhan, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investments. «Αυτό προκαλεί σκεπτικισμό και μεταβλητότητα».

Η έκθεση της Tesla στις 24 Ιουλίου απογοήτευσε, επίσης, τους επενδυτές, ενώ η Nvidia αναμένεται να δημοσιεύσει αποτελέσματα αργότερα αυτό το μήνα.

Οι επενδυτές είχαν ήδη μετατοπιστεί από τις μεγάλες, αξιόπιστες μετοχές σε μικρότερα, πιο ριψοκίνδυνα τμήματα της αγοράς για να μειώσουν την έκθεσή τους στην τεχνολογία. Τα αποτελέσματα των κερδών, σε συνδυασμό με τη σηματοδότηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας, έστειλαν τον δείκτη Nasdaq 100 στα ύψη.

Την Παρασκευή (2.8.2024), ο δείκτης με μεγάλη τεχνολογική βαρύτητα έκλεισε με πτώση 11% από το μέγιστο του Ιουλίου. Οι επενδυτές διέφυγαν από τις μετοχές της AI και έκαναν προσφορά στα ομόλογα, στέλνοντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χαμηλότερα.

Ο Κιμ Φόρεστ (Kim Forrest), επικεφαλής επενδύσεων στην Bokeh Capital Partners, δήλωσε: «Τα χαμηλότερα επιτόκια λειτουργούν υπέρ των μετοχών, εκτός αν αυτό γίνεται βιαστικά επειδή τα πράγματα είναι άσχημα».

Τα αποτελέσματα της Amazon, μαζί με τις εκθέσεις από εταιρείες όπως η McDonald’s και η Starbucks σηματοδότησαν μια αποδυνάμωση του αμερικανικού καταναλωτή, προσθέτοντας στις ανησυχίες για ένα ασθενέστερο μακροοικονομικό υπόβαθρο, είπε.

Οι επενδυτές ανησυχούσαν ήδη για το hype-versus-reality στον τομέα της τεχνολογίας, γεγονός που συνέβαλε σε απότομες αντιδράσεις όταν μεγάλες εταιρείες υποαπέδωσαν, δήλωσε ο Burns McKinney, διευθύνων σύμβουλος και ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην NFJ. «Ορισμένα από τα αποτελέσματα των κερδών που ήρθαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι υπάρχουν πολλές πραγματικά υψηλές προσδοκίες που έχουν ενσωματωθεί σε αυτές τις αποτιμήσεις», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές αποθέωσαν τα αποτελέσματα της Meta, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Mark Zuckerberg) που έδειξαν ότι οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη βοήθησαν στην προώθηση στοχευμένων διαφημιστικών πωλήσεων. Η Advanced Micro Devices έδωσε ώθηση την Τετάρτη στις μετοχές τσιπ, αφού έδωσε μια θετική πρόβλεψη εσόδων.

Η απότομη αντίδραση της αγοράς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εμπόριο τεχνητής νοημοσύνης έχει τελειώσει, δήλωσε ο Sarhan. «Αντίθετα, υποδηλώνει μια αναπροσαρμογή των προσδοκιών», είπε. «Βλέπουμε μια μετατόπιση από την καθαρή διαφημιστική εκστρατεία σε μια ζήτηση για απτά αποτελέσματα».

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version