Site icon NewsIT

Εκλογές στη Γαλλία: Καμπανάκια επενδυτών για αναταραχή στις αγορές μετοχών και ομολόγων

05.07.2024 | 11:53
Εκλογές στη Γαλλία: Καμπανάκια επενδυτών για αναταραχή στις αγορές μετοχών και ομολόγων

Bourse is the name of Stock Market in french and it is located in the Palais Brongniart. The French Stock Market is known as EURONEXT PARIS.

Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία την Κυριακή (7.7.2024), επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ψηφοφορία σηματοδοτεί την έναρξη μιας πιο ταραχώδους περιόδου για τις αγορές μετοχών και ομολόγων της χώρας.

Οι επενδυτικοί κολοσσοί γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι το χειρότερο σενάριο -απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή της Γαλλίας για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πέν- θα αποφευχθεί στις επερχόμενες εκλογές.

Παρόλα αυτά, και η εναλλακτική λύση είναι αδιέξοδο, που θα εμποδίσει τη Γαλλία να αντιμετωπίσει το διογκωμένο δημοσιονομικό της έλλειμμα και θα τερματίσει τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα από την πολιτική αναταραχή στους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα, ενώ στο αποκορύφωμα του sell off ο δείκτης κινδύνου στις αγορές ομολόγων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση δημόσιου χρέους.

Οι μετοχές σημείωσαν ράλι αυτή την εβδομάδα, αφού η ψηφοφορία του πρώτου γύρου άμβλυνε τις ανησυχίες για ακροδεξιά κυβέρνηση, και η συνολική πίεση της αγοράς έχει υποχωρήσει. Ο δείκτης μεταβλητότητας που παρακολουθεί τον Euro Stoxx 50 μείωσε το χάσμα έναντι του αντίστοιχου δείκτη των ΗΠΑ, αφού η διαφορά εκτινάχθηκε τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών.

Οι αγορές options υποδηλώνουν μικρότερες κινήσεις των μετοχών μετά τον δεύτερο γύρο την Κυριακή. Οι υπολογισμοί της ομάδας στρατηγικής παραγώγων της JPMorgan Chase προβλέπουν μονοήμερη κίνηση 1,9% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση στον CAC 40, μικρότερη από το 2,9% της περασμένης εβδομάδας.

Παρόλα αυτά, ο CAC 40 παραμένει 3,8% κάτω από τα επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών της 9ης Ιουνίου. Το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για την κατοχή γαλλικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών βρίσκεται σε λιγότερο από 70 μονάδες βάσης, κάτω από την κορυφή των 86 μονάδων βάσης μετά την προκήρυξη των εκλογών, αλλά πολύ πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων βάσης από τις αρχές Ιουνίου.

Για τους επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να ξεπεράσουν τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, υπάρχει μια αισιόδοξη οπτική για τις γαλλικές μετοχές: Η γενικευμένη πώλησή τους έχει καταστήσει ορισμένες πιο ελκυστικές, δεδομένου ότι υποστηρίζονται από ισχυρές προοπτικές κερδών.

Επιπλέον, οι γαλλικές εταιρείες παράγουν πάνω από το 60% των εσόδων τους εκτός Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, περιορίζοντας τις όποιες επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές αναταραχές στην πατρίδα τους.

Στην BlackRock η Χέλεν Τζιούελ, επικεφαλής επενδύσεων της μονάδας θεμελιωδών μετοχών EMEA, λέει ότι τα εταιρικά κέρδη είναι επίσης πιθανό να είναι πιο προστατευμένα από ό,τι «η αγορά τιμολογεί επί του παρόντος».

Στην αγορά ομολόγων, οι επενδυτές είναι πιθανό να επιβάλουν μια ενισχυμένη απόδοση στον δανεισμό του γαλλικού κράτους για χρόνια, ώστε να αντανακλούν τις υφιστάμενες δημοσιονομικές προκλήσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν ένα έλλειμμα 5,5% που παραβιάζει το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα φορτίο χρέους που σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανέλθει στο 112% της οικονομικής παραγωγής το 2024.

Το spread μεταξύ των 10ετών αποδόσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας θα μπορούσε αρχικά να περιοριστεί αν υπάρξει κοινοβούλιο με ανατροπή, καθώς αυτό θα μείωνε τον κίνδυνο πολύ υψηλότερων δημόσιων δαπανών, αλλά οι στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο να επιστρέψει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν ο Μακρόν προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές.

Πολλοί επενδυτές εκφράζουν την ανάγκη για προσοχή, όχι μόνο επειδή είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες εάν ένας υποψήφιος που υποστήριζαν προηγουμένως δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο.

Οι διαπραγματευτές πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών κρατώντας σχεδόν τα περισσότερα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε γαλλικά ομόλογα εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Δεδομένου ότι οι αποδόσεις έχουν επίσης κινηθεί υψηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό υποδηλώνει ότι ποντάρουν σε υψηλότερο κόστος δανεισμού της κυβέρνησης.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version