Δευτέρα, 29 Ιουλ.
36oC Αθήνα

«Ελεύθερη πτώση» στις διεθνείς τιμές σιταριού, καλαμποκιού και ρυζιού

«Ελεύθερη πτώση» στις διεθνείς τιμές σιταριού, καλαμποκιού και ρυζιού

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι διεθνείς τιμές μιας σειράς αγροτικών προϊόντων με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στο σιτάρι, στο καλαμπόκι και στο ακατέργαστο ρύζι, σύμφωνα με το δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων που δημοσίευσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, το ακατέργαστο ρύζι σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο υποχωρεί πάνω από 20%, το σιτάρι κατά 11% ενώ η τιμή του καλαμποκιού διολισθαίνει 13%.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, παρά το σχετικά θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων διεύρυνε σημαντικά τις απώλειές του σε μηνιαίο επίπεδο, με την πλειοψηφία των αποδόσεων στα αγροτικά προϊόντα να κατατάσσονται σε αρνητικό έδαφος.

Οι ανησυχίες της αγοράς, εκτός από την Κίνα, φαίνεται να εδράζονται και στις επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ και στην πιθανότητα επανεκλογής του Τραμπ, επαναφέροντας στο προσκήνιο αυστηρότερες εμπορικές πολιτικές, εγκυμονώντας κινδύνους, τόσο για την εγχώρια οικονομία των ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, αν οι προβλέψεις για το φαινόμενο EL-Ninio εκτιμώνται ηπιότερες, η πιθανότητα του La-Ninia εμφανίζεται αυξημένη (70%) κατά την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου και πιθανά να διατηρηθεί την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου με αυξημένη πιθανότητα (79%), εντείνοντας περαιτέρω τους φόβους της αγοράς.

Ωστόσο, οι παραπάνω παράγοντες δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν τιμολογηθεί στις τιμές. Για το σιτάρι, η αυξημένη προσφορά και οι χαμηλές εξαγωγές λειτουργούν αρνητικά στην τιμή του. Οι ανοδικοί κίνδυνοι στην τιμή της ζάχαρης είναι σχετικά περιορισμένοι λόγω της ενισχυμένης προσφοράς, παρά την ύπαρξη προγενέστερων δυσμενών συνθηκών. Για το καλαμπόκι, οι πτωτικοί κίνδυνοι λόγω της αυξημένης παραγωγής δύναται να συνεχιστούν, ενώ στη σόγια η αγορά αναμένει την ύπαρξη ανοδικών πιέσεων λόγω ενισχυμένης κινεζικής ζήτησης.

Η οικονομική επιβράδυνση και το υψηλό επιτοκιακό επίπεδο συνεχίζουν να λειτουργούν επιβαρυντικά στις τιμές του βαμβακιού, περιορίζοντας τη ζήτησή του. Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι υψηλές τιμές αναμένεται να διατηρηθούν, καθώς η αποκατάσταση των αποθεμάτων πορτοκαλιών στη Βραζιλία θα απαιτήσει αρκετές διαδοχικές συγκομιδές, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Οι πτωτικές πιέσεις στην τιμή του ρυζιού δύναται να συνεχιστούν λόγω της ενισχυμένης παραγωγής, αλλά και της επικείμενης χαλάρωσης των εξαγωγικών ινδικών δασμών.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις