Δευτέρα, 5 Αυγ.
29oC Αθήνα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απώλειες 2,2% εν μέσω παγκόσμιου sell off

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απώλειες 2,2% εν μέσω παγκόσμιου sell off

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση σήμερα (5.8.2024) ακολουθώντας την τάση του selloff που έχει πλήξει τις αγορές παγκοσμίως.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 2,17%, υποχωρώντας από πτώση άνω του 3%, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος ανέκτησε λίγο έδαφος και έκλεισε 0,9% χαμηλότερα. Ο Euro Stoxx 50 αποδυναμώθηκε 1,49% στις 4.569 μονάδες. Ωστόσο, όλοι οι τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια τερμάτισαν στο κόκκινο, με τις μετοχές κοινής ωφέλειας και τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να χάνουν και οι δύο πάνω από 3%. 

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 1,95% στις 17.317,58 μονάδες, ο βρετανικός FTSE με αρνητικό πρόσημο 2,04% στις 8.008,23 μονάδες και ο γαλλικός CAC40 με απώλειες 1,42% στις 7.148,99 μονάδες.

Οι στρατηγικοί αναλυτές επεσήμαναν διάφορες αιτίες για την πτώση σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ και ταχεία μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, την πρόσφατη στροφή της Τράπεζας της Ιαπωνίας προς τα γεράκια και την κατάρρευση του “carry trade” του γεν, καθώς και τη συνεχιζόμενη επαναξιολόγηση του τεχνολογικού τομέα. 

Ο δείκτης VIX, ένα μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας της αγοράς, σημείωσε άλμα άνω του 100% στο 64,06 κατά τη διάρκεια των σημερινών συναλλαγών, προτού υποχωρήσει γύρω στο 35, που εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2020.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν απότομες απώλειες κατά τη διάρκεια του πρωινού, με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones να χάνει σχεδόν 1.000 μονάδες ή 2,5%, καθώς ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite υποχώρησε 2,6%. 

Οι αγορές Ασίας – Ειρηνικού είχαν ηγηθεί των πωλήσεων. Οι ιαπωνικές μετοχές εισήλθαν σε πτωτική αγορά, με τον Nikkei 225 να χάνει 12,4% και να καταγράφει τη χειρότερη ημέρα του από το 1987.

Ο ευρείας βάσης Topix γνώρισε επίσης πτώση, σημειώνοντας πτώση 12,23%, ενώ οι βαριά εμπορικοί οίκοι, όπως οι Mitsubishi, Mitsui και Co, Sumitomo και Marubeni, σημείωσαν πτώση άνω του 14%.

Το γεν, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο, καθώς τα αμερικανικά Treasurys κέρδισαν.

Στο μέτωπο των στοιχείων, η ζήτηση για υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο στο 52,5 από 52,1 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών που δόθηκαν σήμερα. Αντίστοιχα στοιχεία για την Ιταλία και την Ισπανία έδειξαν επίσης συνεχή ανάπτυξη στον τομέα, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τους προηγούμενους μήνες.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις