Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Γαλλία: 186 δισ. ευρώ εξαφάνισε από τις γαλλικές μετοχές η κήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν

Γαλλία: 186 δισ. ευρώ εξαφάνισε από τις γαλλικές μετοχές η κήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν

Οι επενδυτές έσπευσαν να επιπλήξουν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών (για τις 30 Ιουνίου- 7 Ιουλίου) από τον προέδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν καθώς πυροδότησε προειδοποιήσεις για περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών της χώρας, ακόμη και φόβους για μια νέα κρίση του ευρώ.

Τα κρατικά ομόλογα της Γαλλίας, μετά τις ανακοινώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ήταν στο επίκεντρο της πτώσης, με το premium που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν 10ετή OATs έναντι των γερμανικών bunds να οδεύει προς το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

To ξεπούλημα εξαφάνισε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια (186 δισ. ευρώ) από την αξία των γαλλικών μετοχών, με τις τράπεζες Société Générale SA, BNP Paribas SA και Crédit Agricole SA – όλες μεγάλοι κάτοχοι κρατικού χρέους – να χάνουν περισσότερο από 12% η καθεμία.

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022. Η πτώση αυτή θέτει τη Γαλλία σε κίνδυνο να χάσει το στέμμα της ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη.

Το ευρώ είναι το κύριο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις αυτή την εβδομάδα έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές οπισθοχωρούν από την προοπτική ότι το κεντρώο, φιλοεπιχειρηματικό κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν θα χάσει περαιτέρω έδαφος στο Κοινοβούλιο στις εκλογές δύο γύρων, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος να διορίσει έναν πρωθυπουργό  από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν ή από έναν αριστερό συνασπισμό.

Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι τιμές των μετοχών σημείωσαν περαιτέρω πτώση σήμερα, αφού τα κόμματα της αριστεράς συμφώνησαν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις εκλογές. Υποσχέθηκαν να αναιρέσουν τα περισσότερα από τα επτά χρόνια οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Macron και θα αρνηθούν το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπει το χρέος και τα ελλείμματα.

Μια άνοδος της ακροδεξιάς ή της αριστεράς θα σήμαινε υψηλότερες κρατικές δαπάνες σε μια εποχή που η Γαλλία ήδη αποτυγχάνει να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, ενώ παράλληλα θα έθετε υπό αμφισβήτηση το πόσο δεσμευμένη είναι η χώρα σε στενότερους δεσμούς με την ΕΕ.

«Το εκλογικό παιχνίδι τραβάει προς τα εμπρός και αποκρυσταλλώνει ένα τοξικό σύνολο κινδύνων που απειλεί μια παρατεταμένη φάση δυσλειτουργίας στην ΕΕ και θα μπορούσε να απειλήσει μια νέα κρίση του ευρώ», δήλωσε ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της Evercore ISI. «Είναι δύσκολο να υπερτονίσουμε τη σημασία για τις αγορές και τη λειτουργία της ΕΕ ότι η Γαλλία εξακολουθεί να θεωρείται ως μια χώρα «πυρήνα» με μια αρκετά mainstream κυβέρνηση.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις