Τετάρτη, 4 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Γιατί έπεσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης

Γιατί έπεσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης

Σκληρά έπληξαν χθες (03.09.24) τη Wall Street (Νέα Υόρκη) τα αδύναμα στοιχεία για την αμερικανική βιομηχανία. Ο δείκτης των blue chips Dow Jones έκλεισε 1,5% χαμηλότερα στις 40.936 μονάδες χθες (03.9.24). Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq υποχώρησε 3,3% στις 17.136 μονάδες και ο ευρείας βάσης S&P 500 2,1% στις 5528 μονάδες.

Η χρηματιστηριακή αξία της κατασκευάστριας εταιρείας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia στη Wall Street (Νέα Υόρκη) έπεσε κατά 279 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την προσωπική του περιουσία ο CEO Γένσεν Χουάνγκ έχασε πάνω από 10 δισ. δολάρια σε αξία μετοχών.

Ποτέ άλλοτε μια αμερικανική εταιρεία δεν είχε χάσει τόση χρηματιστηριακή αξία μέσα σε μία ημέρα. Οι παρατηρητές το είδαν ως ένδειξη ότι οι επενδυτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η τεχνητή νοημοσύνη συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των τιμών στα αμερικανικά χρηματιστήρια φέτος. Την περασμένη εβδομάδα, η Nvidia παρουσίασε τριμηνιαίες προβλέψεις που δεν ανταποκρίθηκαν στις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών.

Οι μετοχές της Nvidia έχασαν 9,5%. Η τιμή της μετοχής της Nvidia είχε σχεδόν τριπλασιαστεί το 2024 μέχρι το υψηλό ρεκόρ της στα μέσα του έτους. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε παρόμοια υψηλή απώλεια μέσα σε μία ημέρα ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022, όταν η μητρική εταιρεία του Facebook Meta Platforms έχασε 232 δισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας μετά από μια αδύναμη πρόβλεψη.

Ο δείκτης τσιπ PHLX έχασε 7,75% χθες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2020. Οι ανησυχίες ότι το υψηλό επίπεδο επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποδώσει μόνο αργά έχουν επιβαρύνει τις πιο πολύτιμες εταιρείες της Wall Street τις τελευταίες εβδομάδες. Οι μετοχές της Microsoft και της μητρικής Alphabet της Google διαπραγματεύονταν χαμηλότερα μετά τις τριμηνιαίες εκθέσεις τους τον Ιούλιο.

Πτώση των κατασκευαστικών δαπανών τον Ιούλιο

Κακά νέα ήρθαν και από τον κατασκευαστικό τομέα των ΗΠΑ. Οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Οι ειδικοί ανέμεναν πτώση 0,1% μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη στασιμότητα τον Ιούνιο.

Οι κατασκευές πλήττονται επίσης από τη σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed, καθώς τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν αυξηθεί. Η Fed διατήρησε πρόσφατα τα βασικά επιτόκια στο εύρος 5,25% έως 5,50%.

Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν μείωση τον Σεπτέμβριο, η οποία αναμένεται να αναζωογονήσει τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις. «Συνολικά, οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να παραμείνουν παρούσες, αλλά δεν αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση», τόνισε ο αναλυτής της Helaba, Ulrich Wortberg, μιλώντας στην Handelsblatt.

Πτώση της τιμής του πετρελαίου

Εν τω μεταξύ, ένα δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον πιθανό τερματισμό των προβλημάτων στην παραγωγή στη Λιβύη ώθησε τις τιμές του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο. Το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας και το αμερικανικό αργό WTI υποχώρησαν κατά περίπου 5% στα 73,66 και 70,31 δολάρια ανά βαρέλι (159 λίτρα) αντίστοιχα.

Ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της μεγάλης ελβετικής τράπεζας UBS, απέδωσε επίσης το ξεπούλημα σε έκθεση του πρακτορείου Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επίκειται συμφωνία για τη διευθέτηση της πολιτικής διαμάχης που πρόσφατα σταμάτησε την παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη και τις εξαγωγές από τον βασικό παραγωγό.

 

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις