Δευτέρα, 19 Αυγ.
29oC Αθήνα

ΗΠΑ: Η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων πυροδότησε 8ήμερο σερί ανόδου των μετοχών

ΗΠΑ: Η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων πυροδότησε  8ήμερο σερί ανόδου των μετοχών

Οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν για όγδοη συνεχόμενη ημέρα -το μεγαλύτερο σερί κερδών το 2024- και αυτό γιατί οι επενδυτές ελπίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα δώσει σήμα ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Με την κεντρική τράπεζα να πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόση προσοχή θα δώσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Για αρχή, αναζητούν επιβεβαίωση από τον Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή (23.8.2024) ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Αλλά η μεγαλύτερη αγωνία αφορά στο τι θα συμβεί μετά τις ανακοινώσεις της 23ης Αυγούστου  και συγκεκριμένα τον ρυθμό των πρόσθετων μειώσεων κατά τους επόμενους μήνες, καθώς η Fed αντιμετωπίζει διπλό κινδύνο, δηλαδή τόσο τον πληθωρισμό όσο και για την πορεία της απασχόλησης.

Από την Bank of America, ο Ohsung Kwon λέει ότι η Fed είναι απίθανο να «ξεπεράσει» την αγορά, αλλά όσο η ανάπτυξη “τρέχει”, οι μετοχές μπορούν να αντέξουν μια λιγότερο επιφυλακτική Fed.

«Οι μετοχές χρειάζονται απλώς ένα νεύμα ότι η ανάπτυξη θα στηριχτεί», δήλωσε ο Kwon. «Ενώ η άποψή μας είναι ότι ο κίνδυνος είναι ανοδικός, δεν πιστεύουμε ότι το Jackson Hole θα οδηγήσει σε μεγάλες κινήσεις των μετοχών όπως έχει κάνει στο παρελθόν, όταν η Fed το χρησιμοποιούσε ως φόρουμ για να σκιαγραφήσει τις επερχόμενες αποφάσεις πολιτικής», σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο S&P 500 ανήλθε στις 5.585 μονάδες με όλους τους μεγάλους ομίλους να σημειώνουν άνοδο. Ο όγκος συναλλαγών ήταν 30% κάτω από τον μέσο όρο του προηγούμενου μήνα. Η Advanced Micro Devices συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία κατασκευής servers ZT Systems σε μια συμφωνία αξίας 4,9 δισ. δολαρίων. Η Estée Lauder έδωσε μια απογοητευτική πρόβλεψη για τις πωλήσεις. Η Lowe’s Cos, η Target και η TJX Cos είναι μεταξύ των μεγάλων ονομάτων του λιανικού εμπορίου που ανακοινώνουν εκθέσεις αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα.

 

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις