Αγορές

Ιστορικό άλμα για τα γερμανικά ομόλογα: Σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Οι αναλυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες σήμερα

Συνεχίζεται σήμερα (6.3.2025) το παγκόσμιο ξεπούλημα των ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, με αφορμή τα σχέδια δαπανών της Γερμανίας που πρόκειται να αναδιαμορφώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης στην ήπειρο, την ίδια ώρα που αναμένεται νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ κατά 0,25%.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας κυμαίνονται πέριξ του 2,9%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2023. Το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης την Τετάρτη, τη μεγαλύτερη αύξηση από τους μήνες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989.

Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές «σκαρφάλωσε» στο τέλος της συνεδρίασης στο 3,689% μετά από «κλείσιμο» στο 3,612% την Τετάρτη (05.03.2025). Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ξεπέρασαν το 4% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, και επί του παρόντος κινούνται οριακά χαμηλότερα. Οι ιαπωνικές αποδόσεις άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και πλέον.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αντιδρούν στην κίνηση της Γερμανίας να αποδεσμεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε άμυνα και υποδομές. Aξίζει να σημειωθεί πως οι αναφορές του διεθνούς οικονομικού τύπου συσχετίζουν την εκτίναξη των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων στις εξελίξεις στη Γερμανία και όχι στο πακέτο των 800 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η οικονομία της Γερμανίας θα ανακάμψει και τα σχέδια δαπανών της θα διαχυθούν στις γειτονικές χώρες και θα ωθήσουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες, έγραψαν οικονομολόγοι της Goldman Sachs, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Πρόκειται για μια σεισμική μετατόπιση των πιο επικών διαστάσεων από τη Γερμανία και ίσως μόνο το γρήγορο χρήμα και οι ευκίνητοι επενδυτές έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής», σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή μακροοικονομικών της Deutsche Bank, Jim Reid. «Οι επενδυτικές επιτροπές και οι υπεύθυνοι για την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει αργά και σίγουρα να προσαρμοστούν».

Οι ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν επίσης από την καθυστέρηση των δασμών. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises Index σημείωσε άλμα έως και 3,3%, αντανακλώντας τις αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών για πιο υποστηρικτικά μέτρα που ενδέχεται να ανακοινωθούν στην κοινή συνέντευξη Τύπου των κινεζικών υπουργείων στο Πεκίνο.

Στις εταιρικές ειδήσεις, η Marvell Technology υποχώρησε στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές της Νέας Υόρκης μετά την υποβολή μη ικανοποιητικής πρόβλεψης εσόδων, απογοητεύοντας τους επενδυτές που ανέμεναν μεγαλύτερη απόδοση από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η Broadcom Inc., μια άλλη εταιρεία κατασκευής τσιπ που συνδέεται με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, υποχώρησε κατά 3,5% ενόψει της έκθεσης αποτελεσμάτων της Πέμπτης.

Η Klarna Bank, η επιχείρηση πληρωμών με έδρα τη Στοκχόλμη, επιδιώκει να αντλήσει τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε μια αρχική δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ. Η εταιρεία σκοπεύει να τιμολογήσει την IPO στις αρχές Απριλίου και στοχεύει σε αποτίμηση άνω των 15 δισ. δολαρίων.

 

Αγορές
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Αγορές: Περισσότερα άρθρα
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα 1,13% για τον Γενικό Δείκτη – Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές ενόψει της χαλάρωσης φρένου χρέους της Γερμανίας
Ανοδικές τάσεις καταγράφουν σήμερα (5.3.2025) οι τιμές των μετοχών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν...
Financial chart and rising graph