Αγορές

Με το φόβο της παγκόσμιας ύφεσης ανοίγουν αύριο οι διεθνείς αγορές – Ανησυχίες για νέα πτώση στους χρηματιστηριακούς δείκτες

Η απρόβλεπτη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ και η σκληρή αντίδραση της Κίνας σε αυτήν τροφοδοτούν τον πανικό στις αγορές

Αυξάνεται ραγδαία η ανησυχία μεταξύ οικονομολόγων και επενδυτών για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση και μια παγκόσμια ύφεση με αφετηρία τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου 2025.

Η πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο πεδίο των δασμών, η οποία θεωρείται απρόβλεπτη, έλαβε την πρώτη απάντηση της, από την Κίνα, την περασμένη Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 με πρόσθετους δασμούς ύψους 34% στις αμερικανικές εισαγωγές (έναντι 17% που ήταν μέχρι πρότινος κατά μέσο όρο).

Οι οικονομολόγοι καταφεύγουν τώρα στη στρατιωτική ρητορική προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις. Ο Barry Eichengreen, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, κάνει λόγο για «κήρυξη πολέμου της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ στον υπόλοιπο κόσμο». Η πολιτική αυτή είναι «παράλογη και αυτοκαταστροφική».

Ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ (Kenneth Rogoff) δήλωσε στη Handelsblatt ότι ο Τραμο «έριξε πυρηνική βόμβα στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα». Πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να υπερτονίσει κανείς πόσο επιζήμια είναι η δασμολογική πολιτική του Τραμπ για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα».

Και ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς βλέπει την πολιτική των ΗΠΑ ως «μεγάλο κίνδυνο για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία».

Ο Κλέμενς Φιστ (Clemens Fuest), επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo με έδρα το Μόναχο, βλέπει επίσης τον «κίνδυνο μιας κλιμακούμενης οικονομικής σύγκρουσης που θα μπορούσε να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση».

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην αγορά προφανώς φοβάται και αυτό. Μετά την πτώση του κορυφαίου αμερικανικού δείκτη, του S&P 500, κατά περισσότερο από 10% την Πέμπτη και την Παρασκευή (3 και 4 Απριλίου 2025)- τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών – υπάρχει η απειλή περαιτέρω προβλημάτων κατά την έναρξη της αγοράς τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025. «Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές συνέπειες για την κατανάλωση και το παγκόσμιο εμπόριο, οι αγορές μπορεί να αντέδρασαν υπερβολικά αδύναμα», λέει ο Matt Burdett, επικεφαλής μετοχών της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Thornburg Investment.

Ο Τραμπ επικρίνεται για πρώτη φορά

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να κρατηθεί το Σαββατοκύριακο της 5ης και 6ης Απριλίου. Αφού ταξίδεψε στη Φλόριντα για να παίξει γκολφ -όπως συνηθίζει τα Σαββατοκύριακα- έγραψε στους ψηφοφόρους του στην πλατφόρμα του Truth Social: «Κρατηθείτε – δεν θα είναι εύκολο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιστορικό». Οι ΗΠΑ είχαν επιτρέψει να τις εκμεταλλευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό είχε πλέον τελειώσει. Θέσεις εργασίας, εταιρείες και επιχειρήσεις επιστρέφουν στις ΗΠΑ «όπως ποτέ άλλοτε».

Ωστόσο, οι επικρίσεις κατά του προέδρου αυξήθηκαν και στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Όχι μόνο ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών βγήκε στους δρόμους κατά των πολιτικών του προέδρου για πρώτη φορά από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο και πλέον μήνες, αλλά υπήρξε επίσης προσεκτική κριτική της εμπορικής πολιτικής του προέδρου από το ίδιο του το στρατόπεδο.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, για παράδειγμα, προειδοποίησε για «λουτρό αίματος» για το κόμμα του στις επόμενες εκλογές του Κογκρέσου σε δύο χρόνια, εάν εφαρμοστούν οι πολιτικές του Τραμπ.

Ίσως πιο ενοχλητικό για τον Τραμπ: ο σημαντικότερος σύμβουλός του μέχρι σήμερα, ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας και μεγάλος δωρητής Έλον Μασκ, πήρε έμμεσα αποστάσεις από την πολιτική υψηλών δασμών. Ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορούν να συμφωνήσουν σε μια ακόμη στενότερη συνεργασία από ό,τι πριν, δήλωσε ο Μασκ σε κομματικό συνέδριο του ιταλικού κυβερνώντος κόμματος Lega το Σάββατο, το οποίο παρακολούθησε μέσω βίντεο. «Και όσον αφορά τους δασμούς, ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια κατάσταση μηδενικών δασμών με μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής».

Υπάρχει επίσης εκνευρισμός σχετικά με τον διαφαινόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ άλλων αφεντικών εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίοι ήταν από τους πιο δημόσιους υποστηρικτές του στην οικονομία από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ. Τις δύο ημέρες διαπραγμάτευσης που ακολούθησαν την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ, οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν σε όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με την υπηρεσία οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, η διήμερη πτώση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας εξαφάνισε καθαρή περιουσία σχεδόν 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περίπτωση του Μασκ, 23 δισεκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση του αφεντικού της Amazon Τζεφ Μπέζος και καλά 27 δισεκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση του αφεντικού της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Αλλά σύμφωνα με τη συνήθως καλά δικτυωμένη Αμερικανίδα δημοσιογράφο τεχνολογίας Kara Swisher, «ένας αριθμός υψηλόβαθμων στελεχών από τον τεχνολογικό και χρηματοπιστωτικό τομέα θέλουν να ταξιδέψουν στο Mar-a-Lago για να λογικέψουν τον Τραμπ σχετικά με τους δασμούς». Η Swisher έγραψε αυτό στην πλατφόρμα Threads. Ένας επικεφαλής επικοινωνιολόγος από τον κόσμο της τεχνολογίας επιβεβαίωσε τα σχέδια στη Handelsblatt το βράδυ της Κυριακής, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Steve Lucas, επικεφαλής της εταιρείας λογισμικού Boomi, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην Handelsblatt ότι η απρόβλεπτη τελωνειακή πολιτική του Λευκού Οίκου δημιουργεί αβεβαιότητα, «και η αβεβαιότητα δημιουργεί κινδύνους». Αυτό που χρειάζεται για μια σταθερή αγορά τεχνολογίας είναι «μια πολύ πιο σταθερή παγκόσμια οικονομία» και «όχι μια συζήτηση για δασμούς με δασμούς».

Ως ειδικός στη διαχείριση διεπαφών (API) για προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων, η Boomi έχει εικόνα πολλών κλάδων. «Σε δύο από τους μεγαλύτερους κλάδους μας – τη μεταποίηση και το λιανικό εμπόριο – βλέπουμε ήδη τις εταιρείες να υιοθετούν μια πολύ πιο συντηρητική προσέγγιση στις δαπάνες τους», λέει ο Lucas. Σε απλή γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες συγκρατούν τις αγορές και τις επενδύσεις, γεγονός που υποδηλώνει οικονομική επιβράδυνση.

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος ύφεσης

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των αναλυτών για ύφεση στις ΗΠΑ. «Αναμένουμε τώρα ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί υπό τον αντίκτυπο των δασμών και αναμένουμε τώρα ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του έτους θα είναι μείον 0,3%, από 1,3% προηγουμένως», δήλωσε ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan στις ΗΠΑ, σε σημείωμα προς τους πελάτες την Παρασκευή όσον αφορά το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Οι οικονομολόγοι της UBS δήλωσαν: «Είναι πιθανό να εισέλθουμε σε ύφεση».

Η Γερμανίδα οικονομολόγος Ulrike Malmendier, η οποία διεξάγει έρευνες στις ΗΠΑ, δήλωσε επίσης στην Handelsblatt: «Αν όλα παραμείνουν ως έχουν, περιμένω μια πραγματική κρίση». Οι πολιτικές του Τραμπ προκαλούν τεράστια αβεβαιότητα. «Οι εταιρείες δεν θα επενδύσουν σε μια τέτοια κατάσταση. Αυτό είναι δηλητήριο για την οικονομία και, κατά την άποψή μου, θα είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η αμερικανική οικονομία θα γνωρίσει ύφεση», δήλωσε ο Malmendier. Πριν από τις ανακοινώσεις για τους δασμούς στις 2 Απριλίου, λίγοι εμπειρογνώμονες θεωρούσαν ότι η ύφεση ήταν το πιο πιθανό σενάριο.

Εάν οι ΗΠΑ διολισθαίναν σε ύφεση, αυτό θα είχε άμεσες συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ ήταν ο πιο δυναμικός μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Αν αποτύχουν, οι προοπτικές είναι πιθανό να θολώσουν και αλλού. Από τη σκοπιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι δασμοί αποτελούν «σημαντικό κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία σε περιόδους «ήδη υποτονικής ανάπτυξης».

Ο επικεφαλής του Ifo Fuest βλέπει επίσης τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης. «Διότι οι δασμοί θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή», προειδοποιεί ο Fuest σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Η διεθνής συνεργασία θα μπορούσε επίσης να καταρρεύσει όσον αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα μέσα είναι οι απαγορεύσεις εξαγωγών ευαίσθητης τεχνολογίας, όπως τα τσιπ υψηλής τεχνολογίας, ή τα μποϊκοτάζ και οι αναγκαστικές πωλήσεις εταιρειών από βασικούς τομείς, όπως η Tiktok. Η αποσύνδεση, ιδίως σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια, είναι ο στόχος μιας τέτοιας πολιτικής.

Κατά συνέπεια, αυξάνονται οι φόβοι μεταξύ των πολιτικών ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν απλώς το προοίμιο για το τι θα φέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στην παγκόσμια οικονομία τους επόμενους μήνες.

Ο Thomas Silberhorn, εκπρόσωπος για τις διατλαντικές σχέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU – CSU στη Bundestag, δήλωσε στην Handelsblatt: «Οι δασμοί του Trump είναι ένα παγκόσμιο σαρωτικό χτύπημα και ένα σοβαρό βάρος για την παγκόσμια οικονομία». Η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να συντονιστεί με τον Καναδά και την Ιαπωνία και να δώσει στον Τραμπ μια σθεναρή αλλά ανοιχτόμυαλη απάντηση.

Οι αγορές δεν περιμένουν τέλος στις αναταραχές

Είτε πρόκειται για συνάλλαγμα, ομόλογα ή μετοχές, είτε για Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Πεκίνο ή Τόκιο – οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Τροφοδοτούν τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου σπιράλ δασμών και, σύμφωνα με τους περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά, δεν είχαν ακόμη φτάσει στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έφτανε τόσο μακριά», λέει για τον Τραμπ ένας παλιός επενδυτής από το Γκρίνουιτς της αμερικανικής πολιτείας Κονέκτικατ, όπου εδρεύουν πολλά hedge funds. «Πίστευα ότι στο τέλος θα ψυχορραγούσε. Προφανώς έκανα λάθος».

«Στα 50 χρόνια που ασχολούμαι με τις αγορές και την οικονομική πολιτική, δεν έχω δει ποτέ μια σημαντική πρωτοβουλία οικονομικής πολιτικής να αντιμετωπίζεται με τόσο ανεπιφύλακτη κριτική. Και το χειρότερο είναι ότι η ζημιά προκλήθηκε εξ ολοκλήρου από τον ίδιο», επικρίνει ο Στίβεν Ράτνερ, διευθύνων σύμβουλος της Willett Advisors, η οποία διαχειρίζεται την περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Πρόκειται για μια παράδοξη κατάσταση: η κυβέρνηση στον Λευκό Οίκο είναι πιο φιλοεπιχειρηματική και φιλική προς τις επιχειρήσεις από ποτέ. Αλλά το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την πρώτη θητεία του Τραμπ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται για τις αγορές και την οικονομία είναι ένα κραυγαλέο πρόβλημα, λέει ο Rattner. «Πολλοί διαχειριστές και επενδυτές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναγνωρίσει τη ζημία που προκαλεί και θα χαλαρώσει τους δασμούς του. Αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει».

«Οι δασμοί έχουν φέρει ένα επίπεδο αβεβαιότητας στις αγορές που δεν έχουμε δει από το ξέσπασμα της πανδημίας του Κόβιντ», λέει ο Matt Burdett, επικεφαλής του τμήματος μετοχών του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Thornburg Investment.

Funds απορρίπτουν μετοχές σε μεγάλη κλίμακα

Ο δείκτης μεταβλητότητας του αμερικανικού χρηματιστηρίου συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης CBOE (Vix), το «βαρόμετρο φόβου» της Wall Street, δείχνει πόσο μεγάλη είναι η αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών.

Ο Vix μετρά τις διακυμάνσεις των τιμών που αναμένουν οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα για τον S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες διαπραγμάτευσης – όσο υψηλότερη είναι η τιμή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος για αναταράξεις στις αγορές.

Την περασμένη Παρασκευή, ο δείκτης Vix σημείωσε άλμα πάνω από 50% σε επίπεδο άνω των 45, την υψηλότερη τιμή από το 2020. Η τελευταία έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ιδιωτών Επενδυτών παρουσιάζει παρόμοια εικόνα. Σύμφωνα με αυτήν, σχεδόν το 62% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι απαισιόδοξοι, το υψηλότερο ποσοστό από την οικονομική κρίση του 2009.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τα hedge funds και τα μοχλευμένα αμοιβαία κεφάλαια ανταλλαγής (leveraged ETFs) «έριξαν στην αγορά μετοχές αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ταχύτατους ρυθμούς» τις τελευταίες ημέρες. Το Reuters αναφέρεται σε πληροφορίες που έστειλε η μεγάλη τράπεζα JP Morgan στους πελάτες της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το κύμα των πωλήσεων δεν έχει ακόμη τελειώσει. Τα hedge funds θα πρέπει να πουλήσουν θέσεις αξίας επιπλέον 25 έως 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να μειώσουν τους κινδύνους τους.

Ωστόσο, υπάρχουν και ειδικοί που βλέπουν το εξαιρετικά κακό κλίμα ως την πρώτη ένδειξη μιας πιθανής σταθεροποίησης: «Ο S&P 500 δεν είναι ακόμη υπερπουλημένος, με την έμφαση στο όχι ακόμη», λέει ο Jay Woods, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Freedom Capital. Ο ίδιος αναμένει ένα γρήγορο τελικό ξεπούλημα στα χρηματιστήρια, και στη συνέχεια η αγορά θα μπορούσε να βρει πάτο. Το κλίμα των επενδυτών είναι τόσο αρνητικό που δεν μπορεί να γίνει πολύ πιο αρνητικό.

Ο Lloyd Blankfein, ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, έκανε μια πρόταση το Σαββατοκύριακο για να ηρεμήσουν τα πράγματα. Πρότεινε στον Τραμπ να διατηρήσει τους βασικούς δασμούς του δέκα τοις εκατό, αλλά να αναβάλει όλους τους άλλους δασμούς που ανακοίνωσε για έξι μήνες. Αυτό θα έφερνε μεγάλη ανακούφιση στις αγορές.

Ωστόσο, ο υπουργός Εμπορίου Howard Lutnick απέρριψε αυτή την επιλογή σήμερα. Δήλωσε στην τηλεόραση του CBS ότι οι δασμοί θα παραμείνουν ως έχουν «για μέρες και εβδομάδες».

 

 

 

Αγορές
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Αγορές: Περισσότερα άρθρα