Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2001 την περασμένη εβδομάδα
Υποβάθμισε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσετ, το πρόσφατο ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων, απορρίπτοντας τις εικασίες ότι τα ξένα έθνη ξεφορτώνονται τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ενώ επισήμανε ότι το υπουργείο του διαθέτει εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις διαταραχές αν χρειαστεί.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ντάμπινγκ» από ξένους επενδυτές, δήλωσε ο Μπέσεντ σε συνέντευξή του χθες (14.4.25) στην τηλεόραση του Bloomberg, ενώ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Επισήμανε αυτό που είπε ότι ήταν αυξημένη ξένη ζήτηση στις δημοπρασίες για 10ετή και 30ετή κρατικά χρεόγραφα την περασμένη εβδομάδα.
Ο Μπέσεντ επανέλαβε την ερμηνεία του ότι η πτώση είναι κυρίως προϊόν απομόχλευσης. «Δεν έχω καμία απόδειξη ότι είναι τα κράτη» πίσω από την πτώση, είπε.
«Είμαστε πολύ μακριά» από το να χρειαστεί να αναλάβουμε δράση, είπε. Αλλά «έχουμε μια μεγάλη εργαλειοθήκη που μπορούμε να αναπτύξουμε», αν αυτό συμβεί. Στην εργαλειοθήκη αυτή περιλαμβάνεται το πρόγραμμα επαναγοράς παλαιών τίτλων του υπουργείου, δήλωσε ο Bessent. «Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις επαναγορές αν θέλαμε».
Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε πέρυσι το πρώτο τακτικό πρόγραμμα επαναγοράς από το 2000-02, με σκοπό να βελτιώσει τη ρευστότητα σε παλαιότερους τίτλους που διαπραγματεύονται σπανιότερα από τους νεότερους, τους λεγόμενους on-the-run τίτλους του Δημοσίου. Σε προηγούμενα επεισόδια επίσημης παρέμβασης στην αγορά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν ο κύριος δράστης, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες χρέους στη δευτερογενή αγορά.
Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2001 την περασμένη εβδομάδα, παράλληλα με την πτώση του δολαρίου – την οποία ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά τόνισαν ως ένδειξη της μειωμένης διεθνούς εμπιστοσύνης στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν, στην τελευταία εβδομαδιαία συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, συζητήθηκαν οι ανησυχίες για την αγορά του Δημοσίου, ο κ. Μπέσεντ είπε: “Συγκεκριμένα, συζητήσαμε κάποιο είδος σπασίματος του γυαλιού; Νομίζω ότι απέχουμε πολύ από αυτό”.
Πιεζόμενος σχετικά με το αν ο Πάουελ ανησυχούσε, είπε ότι «νομίζω ότι θα είχαμε ακούσει από τον πρόεδρο της Fed» αν συνέβαινε κάτι τέτοιο.
Είπε επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα για τη συνέντευξη των υποψηφίων που θα διαδεχθούν τον Πάουελ, η θητεία του οποίου ως προέδρου λήγει τον Μάιο του επόμενου έτους, είναι «κάποια στιγμή το φθινόπωρο». Ο Μπέσεντ επανέλαβε τον σεβασμό του για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «κουτί με κοσμήματα που πρέπει να διατηρηθεί». Όσον αφορά τις ρυθμιστικές πολιτικές, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συζήτηση, δεδομένου ότι η Fed είναι μία από τις πολλές ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών, είπε.
Ο πρώην διαχειριστής hedge fund είπε ότι ένα μάθημα από την καριέρα του ήταν «να μην κοιτάμε τι συμβαίνει σε μια εβδομάδα». Το ιστορικό των συναλλαγών είναι «ο ιστός ουλής που σου μένει», είπε, υπενθυμίζοντας τη χρεοκοπία της Long Term Capital Management το 1998, η οποία, όπως είπε, δεν είχε «καμία σχέση με τίποτα άλλο» εκτός από το ότι οι επενδυτές ενεργούσαν με υπερβολική μόχλευση.
Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συνομιλίες, θα υπάρξει πλεονέκτημα του πρώτου παίκτη, είπε. «Συνήθως, ο πρώτος που κάνει τη συμφωνία παίρνει την καλύτερη συμφωνία». Είπε επίσης ότι μπορεί να μην υπάρξει ένα πραγματικό εμπορικό «έγγραφο» μέχρι το τέλος της περιόδου παύσης των 90 ημερών που ανακοίνωσε ο Τραμπ για τους εμπορικούς εταίρους εκτός από την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, αλλά μπορεί να υπάρξει μια «συμφωνία επί της αρχής» που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ και το έθνος-εταίρο να προχωρήσουν.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών επισκεπτόταν την Αργεντινή για να δείξει την υποστήριξή του στη χώρα, αφού έλαβε νέο γύρο χρηματοδότησης από το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, και συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο Χαβιέρ Μίλεϊ, γνωστό υποστηρικτή του Τραμπ.