Ένα δημοσίευμα και μία επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο λίγο αργότερα ήταν αρκετή για να ρίξει την Wall Street και πάλι στην αβεβαιότητα: Ο Ντόναλντ Τραμπ από τα μεσάνυχτα, ώρα Νέας Υόρκης, θα επιβάλλει σωρευτικούς δασμούς 104% στην Κίνα.
Το, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ισορροπημένο κλίμα στη Wall Street, ανατράπηκε, ο S&P 500 έχασε σε λίγη ώρα κέρδη 4% και η αγωνία για τις επιπτώσεις των δασμών στις αγορές και στην παγκόσμια οικονομία έκανε ξανά την εμφάνιση της, οδηγώντας στην τέταρτη σερί συνεδρίαση του αμερικανικού χρηματιστηρίου με πτώση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μεταβλητότητα και οι έντονες διακυμάνσεις λίγο μετά την είδηση εξελίχθηκαν σε μια ραγδαία βουτιά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, με τον Dow Jones να κλείνει με απώλειες 0,84%, o S&P να υποχωρεί κατά 1,47% και ο Nasdaq να διολισθαίνει κατά 2,15%.
Τι ήταν αυτό που «γύρισε» το κλίμα;
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει πως οι δασμοί που ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν σε αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ειδάλλως θα επανερχόταν με νέους δασμούς.
Έτσι, η απάντηση της Κίνας στις εξαγγελίες της Ημέρας της Απελευθέρωσης για σαρωτικούς αμοιβαίους δασμούς, με εισφορές κατά των ΗΠΑ ύψους 34%, επέφερε την νέα αντίδραση του Λευκού Οίκου που οδηγεί τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο σε νέα επίπεδα.
Οι νέοι δασμοί του 104% σημαίνουν πως το κόστος των κινεζικών εισαγωγών πρόκειται να διπλασιαστεί σε λιγότερο από 12 ώρες. Ακόμη και αν υπάρχει η προοπτική συμφωνιών με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, η Κίνα παραμένει μια πολύ μεγάλη υπόθεση για την οικονομία των ΗΠΑ. Πέρυσι, το διμερές εμπόριο έφτασε τα 582 δισ. δολάρια. Η Ιαπωνία ήταν στα 228 δισ. δολάρια, ενώ η Νότια Κορέα στα 197 δισ. δολάρια. Η Κίνα ήταν η νούμερο 2 πηγή εισαγωγών για τις ΗΠΑ πέρυσι, μετά το Μεξικό, στα περίπου 439 δισ. δολάρια.