Παρασκευή, 16 Αυγ.
32oC Αθήνα

Ο χρυσός ξεπερνά τα 2.500 δολάρια για πρώτη φορά – Προοπτικές για χαμηλότερα επιτόκια

Ο χρυσός ξεπερνά τα 2.500 δολάρια για πρώτη φορά – Προοπτικές για χαμηλότερα επιτόκια

Ο χρυσός ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά, ενισχυμένος από τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πλησιάζει στη μείωση των επιτοκίων.

Ο ράβδος spot σκαρφάλωσε έως και 1,8% σήμερα (16.8.2024), ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον περασμένο μήνα, καθώς μια απογοητευτική μέτρηση για την αμερικανική αγορά κατοικίας ενίσχυσε τις προσδοκίες για γρήγορες και βαθύτερες μειώσεις από τη Fed. Τα χαμηλότερα επιτόκια είναι γενικά θετικά για τον χρυσό, καθώς δεν πληρώνει τόκους.

Το πολύτιμο μέταλλο σημειώνει άνοδο περίπου 20% φέτος εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τη νομισματική χαλάρωση και τις μεγάλες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες. Έχει επίσης παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση ως περιουσιακό στοιχείο λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία. 

Το χρυσό άρχισε να αυξάνεται νωρίτερα μέσα στο έτος -εκπλήσσοντας τους έμπειρους αναλυτές και βετεράνους, καθώς δεν υπήρχε πάντα ένας σαφής μακροοικονομικός καταλύτης που να δικαιολογεί το ράλι των τιμών του- και διατήρησε αυτά τα κέρδη ακόμη και όταν οι έμποροι μείωσαν τα στοιχήματα σχετικά με τον χρόνο των μειώσεων των επιτοκίων. Αλλά πιο πρόσφατα, ο χρυσός σημείωσε άνοδο, καθώς οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια σύντομα. 

Μια πληθώρα αμερικανικών στοιχείων σχετικά με τις πρόσφατες δραστηριότητες έπεισε τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται στο κατώφλι της μείωσης του κόστους δανεισμού από ένα υψηλό δύο και πλέον δεκαετιών, με τους συμβατικούς κινητήριους μοχλούς του μετάλλου να επιστρέφουν στο προσκήνιο. 

Υπάρχει ακόμη συζήτηση σχετικά με το πόσο βαθιά μπορεί να μειώσει τα επιτόκια η Fed, δεδομένου ότι οι πρόσφατες οικονομικές μετρήσεις έδωσαν αντικρουόμενα μηνύματα για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Οι επενδυτές του χρυσού είναι «συνήθως πιο επιρρεπείς στο να πιστεύουν ότι η Fed θα είναι πιο επιθετική στο μέτωπο της νομισματικής διευκόλυνσης», δήλωσε ο Bart Melek, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην TD Securities. Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω στα 2.700 δολάρια τα επόμενα τρίμηνα, καθώς «οι μακροοικονομικές/νομισματικές και κεντρικές τραπεζικές πάπιες ευθυγραμμίζονται στη σειρά», είπε.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις