Site icon NewsIT

Οι traders χρειάζονται το σήμα της Fed για μείωση των επιτοκίων για να συνεχίσουν το ράλι των μετοχών

19.08.2024 | 09:02
Οι traders χρειάζονται το σήμα της Fed για μείωση των επιτοκίων για να συνεχίσουν το ράλι των μετοχών

Η Wall Street στοιχηματίζει ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell) θα επιβεβαιώσει ότι έρχονται μειώσεις των επιτοκίων κατά την ετήσια συνάντηση της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ. 

Η συζήτηση για τις μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed μετατοπίζεται, λοιπόν, από το «θα έρθουν ή όχι;» στο «πόσο μεγάλες θα είναι;», σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

«Εάν οι έμποροι ακούσουν ότι έρχονται περικοπές, οι μετοχές θα αντιδράσουν ευνοϊκά», δήλωσε ο Eric Beiley (Έρικ Μπέιλι), εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας στην Steward Partners Global Advisory. «Αν δεν ακούσουμε αυτό που θέλουμε, αυτό θα προκαλέσει ένα μεγάλο ξεπούλημα».

Αυτή είναι η πρόκληση για τους διαχειριστές κεφαλαίων που μόλις επέστρεψαν μαζικά στις μετοχές της Μεγάλης Τεχνολογίας, κυνηγώντας τον δείκτη S&P 500 όλο και πιο ψηλά. Οι αγορές αναμένουν πλήρως ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού στην προσεχή συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Ο Πάουελ, όμως, θα μπορούσε εύκολα να παραμείνει σιωπηλός σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων όταν μιλήσει την Παρασκευή. Και θα ήταν στον χαρακτήρα του να υιοθετήσει μια προσεκτική, μη δεσμευτική προσέγγιση για να αποκαλύψει πόσο ακριβώς μπορεί να πέσουν τα επιτόκια όταν η Fed τελειώσει με τη χαλάρωσή της.

«Οι αγορές είναι τόσο σίγουρες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων έρχονται πολύ σύντομα», δήλωσε ο Μπέιλι. «Θα ήταν τεράστια έκπληξη αν ο Πάουελ δεν υποστήριζε ότι αυτός είναι ο δρόμος για να προχωρήσουν μπροστά». Αυτή η «έκπληξη» θα μπορούσε να ανατρέψει την ανάκαμψη του S&P 500 κατά 3,3 τρισ. δολάρια, μετά το φόβο για την παγκόσμια ανάπτυξη στις αρχές Αυγούστου που προκάλεσε το χειρότερο ξεπούλημα του έτους.

Ωστόσο, ορισμένοι επαγγελματίες της Wall Street προειδοποιούν τους επενδυτές να μην περιμένουν μεγάλη σαφήνεια από τον επικεφαλής της Fed.

Ο πρόεδρος της Fed πιθανότατα θα αφήσει να εννοηθεί ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική δεν δικαιολογείται πλέον, σύμφωνα με τον Bill Dudley (Μπιλ Ντούμπλει), αρθρογράφο του Bloomberg Opinion και πρώην επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης. Όμως δεν αναμένει ότι ο Πάουελ θα σηματοδοτήσει το μέγεθος της πρώτης περικοπής, ιδίως δεδομένου ότι υπάρχει μια έκθεση για την απασχόληση στις 6 Σεπτεμβρίου για να εξετάσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες πριν από την επόμενη απόφαση πολιτικής τους στις 18 Σεπτεμβρίου.

«Ο τόνος του είναι κρίσιμος», δήλωσε η Stephanie Lang (Στέφανι Λάνγκ), επικεφαλής επενδύσεων στην Homrich Berg. «Αν σοκάρει την αγορά, οι μετοχές θα αντιδράσουν αρνητικά».

Οι traders αναμένουν σίγουρα μια μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, αλλά δεν είναι σίγουροι για το πόσο μεγάλη θα είναι. Και με λίγους αξιωματούχους να έχουν προγραμματίσει να μιλήσουν τις επόμενες ημέρες, το διακύβευμα είναι υψηλό για τις δηλώσεις του Πάουελ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι traders δικαιωμάτων προαίρεσης αναμένουν ότι ο S&P 500 θα κυμανθεί πάνω από 1% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση την Παρασκευή, σύμφωνα με την Citigroup. Σύμφωνα με τη Wall Street, το κύριο βάρος του πόνου του φετινού καλοκαιριού έχει περάσει, με τον S&P 500 να απέχει 2% από το ιστορικό του υψηλό.

Οι traders βλέπουν μια ήρεμη αγορά μπροστά τους, με το ανοιχτό ενδιαφέρον σε δικαιώματα προαίρεσης που ποντάρουν σε πτώση του δείκτη μεταβλητότητας Cboe να κυμαίνεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022 σε σχέση με τα συμβόλαια που ποντάρουν σε κέρδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Βέβαια, οι traders έχουν μειώσει τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο λόγω των ενδείξεων μιας ανθεκτικής οικονομίας, τιμολογώντας περίπου 30 μονάδες βάσης χαλάρωσης τον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ο αντιλαμβανόμενος κίνδυνος για την αγορά από το Jackson Hole υποχωρεί, με τους επενδυτές να μην αναμένουν πλέον επιθετικές μειώσεις, οι οποίες ιστορικά χρησιμοποιούνται για την ανάσχεση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Hainlin της US Bank.

«Θέλουμε να μάθουμε πώς μοιάζει στην πραγματικότητα η πορεία των επιτοκίων της Fed, αν είναι μία μείωση ανά συνεδρίαση ή αν εξακολουθεί να εξαρτάται από τα δεδομένα, από τις θέσεις εργασίας και τις εκτυπώσεις του πληθωρισμού», δήλωσε ο Hainlin. «Αλλά πιθανότατα δεν θα το πει αυτό. Είναι πιο πιθανό ότι οι traders θα πάρουν αυτές τις πληροφορίες στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο».

Η ομιλία ενός προέδρου της Fed στο Jackson Hole συνήθως δεν αποτελεί μεγάλο καταλύτη για τη χρηματιστηριακή αγορά, εκτός αν έρχεται πριν από μια κρίσιμη αλλαγή στη νομισματική πολιτική – όπως τώρα. Από το 2000, ο S&P 500 έχει αναρριχηθεί κατά μέσο όρο 0,4% την εβδομάδα που ακολουθεί τη συγκέντρωση, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence.

Η εμφάνιση του Πάουελ στο Jackson Hole τον Αύγουστο του 2022, όταν προειδοποίησε ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τη νομισματική περιοριστική πολιτική για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, είναι ακόμα νωπή στο μυαλό των διαπραγματευτών. Οι μετοχές έκαναν βουτιά 3,4% εκείνη την ημέρα και έχασαν ακόμη 3,3% την εβδομάδα που ακολούθησε τις παρατηρήσεις του.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι επενδυτές ελπίζουν ότι η Fed έχει επιτύχει τον στόχο της να σχεδιάσει μια ήπια προσγείωση, τιθασεύοντας τις ανεξέλεγκτες τιμές χωρίς να προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πόνο. Έτσι, οι προσδοκίες είναι για το αντίθετο – μια δραματική άνοδος.

Καθώς απομένουν τρεις συνεδριάσεις για τον καθορισμό της πολιτικής το 2024, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα ανταποκριθεί στις ενδείξεις αδυναμίας της εργασίας μειώνοντας τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς τον στόχο του 2%.

Οι υποκείμενες τιμές καταναλωτή υποχώρησαν για τέταρτο μήνα τον Ιούλιο, ενώ τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις σηματοδότησαν ότι οι δαπάνες των Αμερικανών παραμένουν ισχυρές, γεγονός που θα επέτρεπε στους αξιωματούχους να ακολουθήσουν μια λιγότερο επιθετική πολιτική.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version