Site icon NewsIT

Ομόλογα: Θετικό το κλίμα στην αγορά – Υποχωρούν οι αποδόσεις

10.07.2024 | 19:31
Ομόλογα: Θετικό το κλίμα στην αγορά – Υποχωρούν οι αποδόσεις

Business graph digital concept

Θετικές είναι οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την έκβαση της μάχης ενάντια στον πληθωρισμό, εξέλιξη η οποία τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι οι αγορές ομολόγων τιμολογούν με μία πιθανότητα 70% ότι η πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2024. Ανάλογες είναι οι προσδοκίες για την εξέλιξη των επιτοκίων και στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ δήλωσε χθες (9.7.2024) ενώπιον του Κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι πλέον μια υπερθερμασμένη οικονομία», αποφεύγοντας όμως να δώσει κάποια ένδειξη για το πόσο σύντομα θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης Φάμπιο Πανέτα δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Όπως επεσήμανε οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των μισθών, που αποτελεί κεντρικό παράγοντα του πληθωρισμού, «δεν δικαιολογούνται».

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιούνιο μειώθηκε περαιτέρω στο 2,5%, πλησιάζοντας τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, που οφείλεται κυρίως στο κόστος εργασίας, παρέμεινε υψηλότερος στο 4,1%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα (10.7.2024) και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) καταγράφηκαν συναλλαγές 136 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 85 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,54%, έναντι 2,53% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,01%.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version