Κυριακή, 28 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Αγωνία για νέο ράλι τιμών λόγω της κρίσης Ισραήλ – Χεζμπολάχ και του κινδύνου γενικής ανάφλεξης

Πετρέλαιο: Αγωνία για νέο ράλι τιμών λόγω της κρίσης Ισραήλ – Χεζμπολάχ και του κινδύνου γενικής ανάφλεξης

Σε άγνωστα μονοπάτια βαδίζει για άλλη μία φορά η αγορά πετρελαίου καθώς η επιδείνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή διαμορφώνει τους όρους για ένα νέο ράλι τιμών στα καύσιμα.

Μάλιστα, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σημείωναν τρεις συνεχείς εβδομάδες αποκλιμάκωσης με τις ελπίδες να στρέφονται προς μία πιθανή υποχώρηση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά η νέα κρίση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανατρέπει για άλλη μία φορά τα δεδομένα.

Το Ισραήλ επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ την Κυριακή (28.07.2024) και απείλησε με περαιτέρω αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτες που σκότωσε 12 παιδιά και τραυμάτισε 44 άτομα στα υψίπεδα του Γκολάν.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επιστρέφει από μια επίσκεψη στις ΗΠΑ κατά την οποία προσπάθησε να αντλήσει υποστήριξη στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ, επρόκειτο να πραγματοποιήσει διαδοχικές διαβουλεύσεις με τους στρατιωτικούς αρχηγούς και το υπουργικό συμβούλιο.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για το μακελειό, υποδεικνύοντας ένα μοντέλο ρουκέτας που χρησιμοποιεί η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή και ένα σημείο εκτόξευσης στο νότιο Λίβανο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία ότι υπάρχουν «όλες οι ενδείξεις» ότι ο πύραυλος προερχόταν από τη Χεζμπολάχ.

Πλέον, οι φόβοι προς τα αντίποινα που θα μπορούσε να εξαπολύσει το Ισράηλ και την άμεση εμπλοκή της Χεζμπολάχ στην πολεμική σύρραξη εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές εξελίξεις οδηγώντας σε γενική ανάφλεξη στην περιοχή.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο πώς θα αντιδράσουν οι τιμές του πετρελαίου κατά το αυριανό τους άνοιγμα, καθώς ιστορικά είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, γνωρίζοντας απότομες αυξήσεις σε περιόδους εντάσεων.

 

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις