Πέμπτη, 18 Ιουλ.
38oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Με ψυχραιμία αντιδρούν προς το παρόν οι αγορές απέναντι στις εξελίξεις στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία

Πετρέλαιο: Με ψυχραιμία αντιδρούν προς το παρόν οι αγορές απέναντι στις εξελίξεις στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία
Φωτογραφία: Reuters

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σε στενό εύρος τιμών σήμερα (20.05.24), καθώς η αγορά παρακολουθούσε τυχόν επιπτώσεις από τις πολιτικές καταστροφές σε δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το πετρέλαιο Brent κυμαινόταν γύρω στα 84 δολάρια το βαρέλι, αφού κατέγραψε την πρώτη εβδομαδιαία άνοδό του αυτόν τον μήνα, ενώ το West Texas Intermediate διαπραγματευόταν κοντά στα 80 δολάρια. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου.

Ξεχωριστά, υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία του 88χρονου βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, πατέρα του de facto ηγεμόνα της χώρας πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ και το Ιράν ο τρίτος μεγαλύτερος, αλλά δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα συμπιέσουν την προσφορά πετρελαίου. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στις υποθέσεις της χώρας» ως αποτέλεσμα του συμβάντος.

Οι αναλυτές υποβάθμισαν τη σημασία των γεγονότων για τις προθεσμιακές αγορές αργού. Ο αναλυτής εμπορευμάτων της UBS Group AG, Giovanni Staunovo, δήλωσε ότι «οι πετρελαϊκές πολιτικές είναι πιθανό να μην επηρεαστούν», άποψη που επαναλήφθηκε από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie Ltd. για τις αγορές διύλισης, χημικών και πετρελαίου, Alan Gelder.

Η παγκόσμια τιμή αναφοράς Brent είναι περίπου 10% υψηλότερη μέχρι στιγμής φέτος, υποστηριζόμενη από τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, αν και οι τιμές έχουν ψυχρανθεί από τα μέσα Απριλίου. Οι παρατηρητές της αγοράς στρέφουν την προσοχή τους στην επικείμενη συνεδρίαση της ομάδας παραγωγών την 1η Ιουνίου, όπου αναμένεται ανανέωση των υφιστάμενων περιορισμών.

Αλλού, οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικά διυλιστήρια συνεχίζονται, με το διυλιστήριο του Σλαβιάνσκ να πλήττεται το Σαββατοκύριακο (18 – 19.05.24). Εν τω μεταξύ, ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό την Κίνα χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούτι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας το Σάββατο. Και οι διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν απότομα τις καθαρές θέσεις αγοράς στο Brent στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, αν και αυξήθηκαν για το WTI.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις