Site icon NewsIT

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το ράλι τιμών υπό τον φόβο γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

02.10.2024 | 20:21
Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το ράλι τιμών υπό τον φόβο γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Ράλι τιμών και ισχυρές μεταβολές στην αγορά πετρελαίου προκαλεί η απειλή γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να διακηρύσσει πως θα απαντήσει στην επίθεση με πυραύλους από το Ιράν.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο γνώρισε μια άνοδο περισσότερο από 1% την Τετάρτη, με τις τιμές να απομακρύνονται από τα υψηλά της συνεδρίασης νωρίτερα, καθώς η πτωτική αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των εντάσεων που σοβούν στη Μέση Ανατολή.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3,9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία για τα αποθέματα κλίνουν πτωτικά «σε πλήρη αντίθεση με το τρέχον γεωπολιτικό σκηνικό που οδηγεί τις τιμές υψηλότερα σήμερα», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου για την Αμερική στην Kpler, σύμφωνα με το CNBC.

Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε σχεδόν 4% νωρίτερα στη συνεδρίαση της Τετάρτης (02.10.2024) καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν σε αντίποινα για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι τιμές όπως διαμορφώνονται την Τετάρτη, είναι οι εξής:

  • To αμερικανικό αργό στο συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου ανέρχεται στα 70,22 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 46 σεντς ή 0,66%.
  • Το brent παράδοσης Δεκεμβρίου ανέρχεται στα 74,04 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 47 σεντς ή 0,64%.
  • Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου κυμαίνεται στα 1,9741 δολάρια ανά γαλόνι με αύξηση 0,38%.
  • Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεµβρίου διαμορφώνεται στα 2,90 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια με αύξηση 0,41%. 

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον, υποσχέθηκε αργά την Τρίτη ότι το Ισραήλ θα δώσει μια «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν. Η απειλή του Ντάνον ήρθε λίγες ώρες αφότου η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία κορυφαίων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

«Η επόμενη στροφή σε αυτό το σπιράλ αντιποίνων μπορεί κάλλιστα να αφορά το πετρέλαιο – μέσω της υποβάθμισης της πετρελαϊκής παραγωγικής ικανότητας του Ιράν ή των συμμάχων του που επιτίθενται στη ναυτιλία πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο», ανέφεραν οι αναλυτές της Piper Sandler σε υπόμνημα. Το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν για να πλήξει τα έσοδα της Τεχεράνης και να υποβαθμίσει την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο, πρόσθεσαν.

 

Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, ωστόσο, θα πρέπει να παραμείνει μέτριο, δεδομένης της υψηλής πλεονάζουσας πετρελαϊκής παραγωγικής ικανότητας παγκοσμίως και του γεγονότος ότι υπήρξαν περιορισμένες πραγματικές διαταραχές της παραγωγής, ανέφερε η αναλύτρια της Goldman Sachs, Γιούλια Ζεστκόβα Γκρίγκσμπι, σε σημείωμα την Τετάρτη.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version