Συγκρατημένη άνοδο στο πετρέλαιο προκάλεσε χθες (31.7.2024) η είδηση για αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Η τάση στον μαύρο χρυσό ήταν πτωτική τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες, καθώς είχε υποχωρήσει από τα 85 δολάρια κοντά στα 79 στην περίπτωση του συμβολαίου Brent.
Η νέα απειλή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή ανέβασε το πετρέλαιο μόλις από τα 79 στα 81,5 δολάρια, άρα είναι φανερό πως αυτή τη στιγμή τα θεμελιώδη της αγοράς πετρελαίου έρχονται σε αντίθεση με τη γεωπολιτική ένταση. Επίσης, η αγορά έχει δείξει επανειλημμένα ότι δεν αντιδρά σπασμωδικά πλέον σε τέτοιες εξελίξεις, εφόσον δεν μεταφράζονται σε άμεση απειλή για την παραγωγή πετρελαίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφορετική είναι η κατάσταση στην περίπτωση του φυσικού αερίου, καθώς στην Ευρώπη το συμβόλαιο αναφοράς TTF έχει αυξηθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα από τα 31 στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η άνοδος του TTF σχετίζεται με το γεγονός ότι μια γενίκευση των συγκρούσεων θα απειλούσε την παραγωγή του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ και πιθανώς θα διέκοπτε τις εξαγωγές της χώρας προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι δύο αγορές θα χρειαζόταν να προμηθευτούν ποσότητες από εναλλακτικές πηγές, εντείνοντας έτσι το διεθνή ανταγωνισμό.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι το ακριβότερο ευρωπαϊκό αέριο έρχεται σε μια περίοδο που πολλοί άνθρωποι του κλάδου περίμεναν να πέσει χαμηλότερα από τα 30 ευρώ. Αυτό το διάστημα οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτες (κατά περίπου 85%), ενώ σταδιακά οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν και μαζί τους η ενεργειακή ζήτηση.
Ως εκ τούτου, οι συνεχείς εστίες γεωπολιτικής έντασης αναδεικνύουν τις διαφορές ανάμεσα στα διάφορα ενεργειακά προϊόντα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς. Απομένει να φανεί ποια μορφή ακριβώς θα λάβει η νέα σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ και πως θα επηρεάσει τα πράγματα.