Site icon NewsIT

Χρυσός: Κοντά σε ρεκόρ όλων των εποχών η τιμή του, «φλερτάρει» με τα 2.500 δολάρια – Ποιος ο ρόλος του Τραμπ

16.07.2024 | 19:37
Χρυσός: Κοντά σε ρεκόρ όλων των εποχών η τιμή του, «φλερτάρει» με τα 2.500 δολάρια – Ποιος ο ρόλος του Τραμπ

3D illustration of gold ingots over black background with a chart. Financial concept, horizontal image.

Σε άλλο ένα ρεκόρ φτάνει την Τρίτη (16.07.2024) η τιμή του χρυσού καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed, ενώ οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα για δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο χρυσός στην αγορά spot σημειώνει άνοδο 1,1% στα 2.447,95 δολάρια ανά ουγγιά στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδας, λίγα μόλις δολάρια μακριά από το ρεκόρ στην τιμή που είχε σημειώσει τον Μάιο.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κέρδισαν επίσης 0,8% στα 2.449,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο χρυσός είναι πλέον 18% υψηλότερα για το έτος, ενισχυμένος από την προσδοκία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed καθώς και από τις σημαντικές αγορές του πολύτιμου μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες. Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επίσης στηρίξει το μέταλλο που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.

«Η αισιοδοξία σχετικά με τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων, καθώς περισσότερα οικονομικά στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση μιας στροφής της Fed, στηρίζει τον χρυσό», δήλωσε στο Bloomberg η Έυα Μάνθεϊ, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ING Bank.

«Ο χρυσός είναι έτοιμος να διατηρήσει τη θετική του δυναμική εν μέσω του τρέχοντος παγκόσμιου γεωπολιτικού και μακροοικονομικού τοπίου, ενώ η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να αυξηθεί», πρόσθεσε η Μάνθεϊ.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία έδωσαν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Οι επενδυτές έχουν προβεί σε στοιχήματα ότι θα υπάρξουν τρεις μειώσεις φέτος, αφού η Goldman Sachs δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για χαλάρωση, μειώνοντας τα επιτόκια ήδη από τον Ιούλιο.

Το τελευταίο ράλι του χρυσού δεν είναι απροσδόκητο: τον Ιούνιο, η συμβουλευτική εταιρεία Metals Focus προέβλεψε νέο ρεκόρ φέτος, ενώ νωρίτερα αυτό το μήνα η Citigroup δήλωσε ότι η βασική της προοπτική για το χρυσό το 2025 ήταν 2.700-3.000 δολάρια ανά ουγγιά.

«Η αβεβαιότητα γύρω από την παρατεταμένη αναμονή για τις περικοπές των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ήπιο τρίτο τρίμηνο για το μέταλλο, προτού το ράλι επιταχυνθεί για να οδηγήσει τον χρυσό σε ένα νέο υψηλό», δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο Νίτες Σαχ, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην WisdomTree.

Η δυναμική του Τραμπ

Η προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ απέκτησε δυναμική μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας το Σαββατοκύριακο και την απόρριψη από δικαστή ποινικής υπόθεσης εναντίον του.

Ωστόσο, μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να έχει δυνητικά θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στον χρυσό, σύμφωνα με τον Τζιοβάνι Σταουνόβο, αναλυτή εμπορευμάτων στην UBS Group.

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε «φορολογικές περικοπές, υποστηρίζοντας μια στροφή προς τις μετοχές και τελικά περιορίζοντας τις ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων», προειδοποίησε.

Από την άλλη πλευρά, οι περικοπές φόρων θα επηρεάσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, ενδεχομένως αποδυναμώνοντας την ισχύ του δολαρίου και ωθώντας τους αγοραστές προς ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, δήλωσε ο Σταουνόβο.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version