Τετάρτη, 16 Οκτ.
26oC Αθήνα

Χρυσός: Νέα άνοδο τιμών βλέπει ο κλάδος πολύτιμων μετάλλων

Χρυσός: Νέα άνοδο τιμών βλέπει ο κλάδος πολύτιμων μετάλλων
Φωτογραφία: iStock

Ο χρυσός αναμένεται να σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ κατά το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα της βιομηχανίας ράβδων χρυσού στην ετήσια συνάντηση London Bullion Market Association στο Μαϊάμι.

Οι σύνεδροι στην ετήσια εκδήλωση σύμφωνα με το Bloomberg προβλέπουν ότι ο χρυσός θα φτάσει στα 2.917,40 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του επόμενου έτους, περίπου 10% πάνω από τα σημερινά επίπεδα. Ο αριθμός αυτός βασίζεται στον μέσο όρο των προβλέψεων των εμπόρων, των διυλιστηρίων και των μεταλλωρύχων, οι οποίοι ερωτήθηκαν επί δύο ημέρες από την LBMA στο συνέδριο.

Ο χρυσός είναι ένα από τα εμπορεύματα με τις ισχυρότερες επιδόσεις το 2024, σημειώνοντας διαδοχικά ρεκόρ χάρη στην ελκυστικότητά του ως «ασφαλές καταφύγιο», τον ρόλο του ως μέσο διαφοροποίησης για τη διασφάλιση του πλούτου και τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες. 

Το τελευταίο του ιστορικό ρεκόρ διαμορφώθηκε πάνω από τα 2.685 δολάρια τον Σεπτέμβριο, ενισχυμένο από τη στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σε μειώσεις επιτοκίων. Ο χρυσός που δεν αποδίδει, τείνει να αποδίδει καλύτερα σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Οι επενδυτές στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ σε λίγες μόλις εβδομάδες. Σε συνέντευξή του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τα σχέδια για δραματική αύξηση των δασμών, υποσχέθηκε πιο άμεση διαβούλευση με τη Fed και απέρριψε τις ανησυχίες για το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Ο χρυσός spot σημείωνε άνοδο 0,5% σήμερα στα 2.674,79 δολάρια ανά ουγγιά στις 8:41 π.μ. ώρα Λονδίνου. Το ασήμι, το παλλάδιο και η πλατίνα σημείωσαν άνοδο. Το ασήμι θα κερδίσει πάνω από 40% το επόμενο έτος για να φτάσει τα 45 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με την έρευνα.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις