Site icon NewsIT

Χρυσός: Νέα «πτήση» πάνω από τα 2.500 δολάρια, άνω του 22% η ετήσια άνοδος

20.08.2024 | 17:39
Χρυσός: Νέα «πτήση» πάνω από τα 2.500 δολάρια, άνω του 22% η ετήσια άνοδος

Συνεχίζει χωρίς σταματημό το ράλι του ο χρυσός επιμένοντας πάνω από τα επίπεδα των 2.500 δολαρίων καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο χρυσός αναρριχήθηκε σήμερα (20.08.2024) μέχρι και τα 2.528,72 δολάρια ανά ουγγιά, αυξάνοντας τα φετινά κέρδη σε ποσοστό άνω του 22%. Η ομιλία του Πάουελ την Παρασκευή στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ θα αναλυθεί στενά για πιθανές ενδείξεις σχετικά με τις σκέψεις της κεντρικής τράπεζας για τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων – που συχνά θεωρούνται θετικές για τον χρυσό.

«Ο χρυσός παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει της ομιλίας του Πάουελ στο Jackson Hole», δήλωσε σήμερα (20.8.2024) στο Bloomberg ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης άλλες αμερικανικές εκθέσεις που πρόκειται να υποβληθούν αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τις αιτήσεις ανεργίας την Πέμπτη, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα σχέδια της Fed.

Το ράλι του χρυσού υποστηρίχθηκε επίσης από τις ισχυρές αγορές των κεντρικών τραπεζών, καθώς και από τη ζήτηση «καταφυγίων» εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Υπήρξε επίσης σθεναρή αγορά ράβδων χρυσού στην εξωχρηματιστηριακή αγορά.

«Αναμένουμε ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να αυξάνεται το πρώτο εξάμηνο του 2025 λόγω των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων της Fed, του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που παραμένει πάνω από τον στόχο και του ασθενέστερου αμερικανικού δολαρίου», έγραψε σε υπόμνημα του ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commerzbank, Κάρστεν Φριτς. Τούτου λεχθέντος, η τράπεζα «δεν αναμένει ότι ο χρυσός θα σημειώσει περαιτέρω κέρδη προς το παρόν».

Ο Γουέιν Γκόρντον της UBS Global Wealth Management είναι επίσης αισιόδοξος για τις προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου, λέγοντας ότι οι τιμές οδεύουν προς τα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά περίπου μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική πορεία του χρυσού μπορεί τώρα να επιβαρύνει τη ζήτηση στην Κίνα, αφού πρόσφατη έκθεση έδειξε ότι οι εισαγωγές του περασμένου μήνα μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022.

Ο χρυσός στην αγορά spot σημείωσε άνοδο 0,8% στα 2.525,13 δολάρια ανά ουγγιά ενώ το παλλάδιο, η πλατίνα και το ασήμι σημείωσαν επίσης άνοδο

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version