Τρίτη, 17 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Χρυσός: Πτήση σε επίπεδα ρεκόρ με «καύσιμο» από την Fed

Χρυσός: Πτήση σε επίπεδα ρεκόρ με «καύσιμο» από την Fed

Συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ ο χρυσός καθώς οι αγορές «ποντάρουν» στην έναρξη χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Fed για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια.

Ο χρυσός κερδίζει έως και 0,4% στο υψηλό των 2.589,03 δολαρίων ανά ουγγιά, επεκτείνοντας την άνοδο 3,2% της προηγούμενης εβδομάδας, εν όψει της συνεδρίασης της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου, η οποία αναμένεται ευρέως να καταλήξει σε μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης.

Παρόλα αυτά, οι απόψεις διίστανται σχετικά με τον ρυθμό της μελλοντικής πορείας χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, με ορισμένους επενδυτές και αναλυτές να αναμένουν τώρα μια μεγαλύτερη, κατά μισή μονάδα, μείωση αυτή την εβδομάδα. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θεωρείται συχνά ανοδικό για τον χρυσό, ο οποίος είναι ένα περιουσιακό στοιχείο χωρίς που δεν προσφέρει αποδόσεις.

«Το αν η Fed μειώσει κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης έχει σημασία βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank. Η απόφαση «μπορεί να στείλει ένα ισχυρότερο μήνυμα» για το πώς η Fed «βλέπει τις τρέχουσες οικονομικές προοπτικές», είπε.

Το πολύτιμο μέταλλο υποστηρίχθηκε επίσης από το ασθενέστερο δολάριο, το οποίο υποχώρησε μετά την προφανή απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα τέταρτο φέτος και για τελευταία φορά σημείωσε ρεκόρ την Παρασκευή (13.9.2024), υποστηριζόμενος από τις ενδείξεις της Fed ότι θα στραφεί στη νομισματική χαλάρωση. Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και η ισχυρή ζήτηση «καταφυγίων» λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία βοήθησαν στην άνοδο. Το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών αυξάνεται επίσης.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις