Στις μυλόπετρες των μπλόκων των αγροτών, των απεργιών και των διαδηλώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών από τη μία μεριά και του κουαρτέτου από την άλλη βρίσκεται η κυβέρνηση και ειδικότερα οι προτάσεις για το ασφαλιστικό.
Η κατάσταση αυτή την υποχρεώνει να αναζητήσει οδούς διαφυγής, οδούς που οδηγούν σε έσχατες λύσεις τις οποίες η ίδια δεν επιθυμεί, «γιατί σε τελική ανάλυση θα είναι σε βάρος των συνταξιούχων τόσο από τους αγρότες όσο και από τους ελεύθερους επαγγελματίες», όπως είπε στο newsit.gr αρμόδιος κυβερνητικός παράγων, γιατί θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταβολή μειωμένων συντάξεων.
Αναλυτικότερα για τους αγρότες η πρώτη οδός διαφυγής είναι η σταδιακή αύξηση των εισφορών κατά μία εκατοστιαία μονάδα το χρόνο. Δηλαδή από 14% να πάει στο 15% τον επόμενο χρόνο, στο 16% τον μεθεπόμενο στο 17% και ούτω καθεξής.
Όμως, εκφράζονται φόβοι ότι το κουαρτέτο δεν θα δεχθεί αυτή τη μεταβατικότητα ενώ είναι πολύ πιθανό να την απορρίψουν και οι ίδιοι οι αγρότες.
Αν αυτό συμβεί και στην έσχατη περίπτωση που υπάρξει πλήρες αδιέξοδο, τότε είναι πολύ πιθανό, παρότι στην κυβέρνηση δεν το επιθυμούν, να παραμείνει ο ΟΓΑ ως έχει (οι αγρότες αποδέχονται αυτή τη λύση). Όμως, όπως επισημαίνει αρμόδιος παράγων αυτό θα έχει σαν συνέπεια η κύρια σύνταξη του αγρότη από 172 ευρώ να μειωθεί στα 158 και στη συνέχεια να μειώνεται κάθε χρόνο μέχρι να μηδενιστεί το 2027.
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι ο ΟΓΑ επιδοτείται με περισσότερα από 3 δις. ευρώ το χρόνο από τον προϋπολογισμό, πράγμα που δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν είναι σε τελική ανάλυση δίκαιο οι άλλοι φορολογούμενοι να πληρώνουν για τους αγρότες περισσότερα από όσα πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες.
Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, στην περίπτωση που δεν βρεθεί συμβιβασμός η τελευταία επιλογή είναι τα ταμεία να μην συνενωθούν σε ένα, αλλά σε τρία.
Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχθεί, λένε οι πληροφορίες, την καταβολή μειωμένων εισφορών και εφαρμόζοντας την αρχή της αναλογικότητας οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα παίρνουν μειωμένες συντάξεις.