Οικονομία

Αιφνιδιαστική γερμανική πρόταση για χαλάρωση της λιτότητας

''Οι χώρες που προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις να πάρουν περισσότερο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων'' πρότεινε ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ.

Προς χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας;

Τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου προκαλούν οι θέσεις που διατύπωσε ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ περί χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους σε μια ενδεχόμενη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών εμμένει στις θέσεις του. Οι χώρες της ευρωζώνης που δρομολογούν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, όπως υπογραμμίζει. Σε σημερινές του δηλώσεις προς την εφημερίδα Bild λέει χαρακτηριστικά.
«Θέλω περισσότερη ειλικρίνεια στη συζήτηση αυτή. Εμείς οι Γερμανοί βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες επειδή ακολουθήσαμε, με την Ατζέντα 2010 του Γκέρχαρντ Σρέντερ, ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Εντούτοις και εμείς χρειαστήκαμε τότε χρόνο για να μειώσουμε τα κρατικά χρέη».

οι χώρες που προχωρούν σε μια μεταρρύθμιση των κρατικών δομών να λάβουν περισσότερο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων. Δεσμευτικές μεταρρυθμίσεις λοιπόν έναντι περισσότερου χρόνου για τη μείωση των ελλειμμάτων

Ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας στην κυβέρνηση της Α. Μέρκελ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ζήτημα την περασμένη Δευτέρα, στο περιθώριο επίσκεψής του σε εργοστάσιο της Airbus στην Τουλούζη της Γαλλίας, προτείνοντας να εξαιρεθεί το κόστος των μεταρρυθμίσεων από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων: «Μια ιδέα θα ήταν οι χώρες που προχωρούν σε μια μεταρρύθμιση των κρατικών δομών να λάβουν περισσότερο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων. Δεσμευτικές μεταρρυθμίσεις λοιπόν έναντι περισσότερου χρόνου για τη μείωση των ελλειμμάτων», φέρεται να δήλωσε ο Ζ. Γκάμπριελ σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Αντιδρούν οι Χριστιανοδημοκράτες

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών. «Με τις πρόσφατες δηλώσεις του ο Γκάμπριελ στέλνει ένα ολέθριο μήνυμα. Η πολιτική των χρεών έφερε την Ευρώπη στα πρόθυρα της καταστροφής», είπε προς την Straubinger Tagblatt / Landshuter Zeitung o επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Με τις πρόσφατες δηλώσεις του ο Γκάμπριελ στέλνει ένα ολέθριο μήνυμα. Η πολιτική των χρεών έφερε την Ευρώπη στα πρόθυρα της καταστροφής»

Όπως σημειώνει σήμερα η Bild, προφανώς ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε συνεννοηθεί προηγουμένως με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ αλλά και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung οι δυο χώρες καταβάλουν στην παρούσα φάση προσπάθειες με στόχο την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, έχοντας τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη. Ρώμη και Παρίσι προτείνουν να εξαιρεθεί το κόστος των επενδύσεων στην ανάπτυξη και την απασχόληση από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων. Έτσι οι χώρες της κρίσης θα είχαν περισσότερο χρόνο για να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους. Ως αντάλλαγμα όμως οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να δεσμευτούν στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ρώμη και Παρίσι προτείνουν να εξαιρεθεί το κόστος των επενδύσεων στην ανάπτυξη και την απασχόληση από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων. Έτσι οι χώρες της κρίσης θα είχαν περισσότερο χρόνο για να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι μάλιστα φέρεται να έχει σχετικές επαφές με τον ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι «προκειμένου να διατυπωθεί πρόταση σχετικά με το πώς μπορεί να καταστεί πιο ευέλικτο το Σύμφωνο», γράφει σήμερα η Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Χάνες Σβόμποντα. Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη εβδομάδα.

Μέρκελ και Σόιμπλε δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους

Η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους σε μια ενδεχόμενη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως, για παράδειγμα, το να μην προσμετρώνται στο έλλειμμα συγκεκριμένες επενδύσεις.
«Η Γερμανία δεν θα έπρεπε να επαναλάβει το λάθος που έκανε το 2003 (χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων), είπε προς την Rheinische Post ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ ενώ ο εκπρόσωπος της χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU) για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε τόνισε προς την ίδια εφημερίδα ότι «θεωρούμε την πρόταση αυτή για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας αντιπαραγωγική», καθώς αυτό θα οδηγούσε σε παράλυση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως είπε. Η Γαλλία έχει λάβει ήδη δυο χρόνια παράταση και «δεν μπορούν να δοθούν τώρα άλλα δυο χρόνια».

Από την πλευρά του ο Ζ. Γκάμπριελ διευκρίνισε ότι δεν ζητά την κατάργηση του Συμφώνου. «Η αναγγελία μεταρρυθμίσεων δεν αρκεί. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δίνει ευελιξία και χρόνο μόνον όταν οι μεταρρυθμίσεις πράγματι υλοποιούνται», δηλώνει προς την Bild.

Διαβάστε επίσης:

Άνοδος σε όλα τα χρηματιστήρια

Τα μυστικά για τρελά κέρδη στις αγορές

Τσίπρας, Θεοδωράκης και Α. Παπανδρέου στο βιβλίο του Βαρουφάκη

Πηγή Deutsche Welle

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα