Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

Αίγυπτος: Η κατάρρευση των εσόδων από το Σουέζ επιδεινώνει την κρίση -Yποβάθμιση από Moody’s

Αίγυπτος: Η κατάρρευση των εσόδων από το Σουέζ επιδεινώνει την κρίση -Yποβάθμιση από Moody’s

Η πιστοληπτική προοπτική της Αιγύπτου μειώθηκε σε αρνητική από σταθερή από τον οίκο Moody’s, ενώ η αποδυνάμωση της λίρας στη μαύρη αγορά επιταχύνθηκε, σε ένδειξη της επιδεινούμενης οικονομικής δυσπραγίας της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Αιγύπτου με Caa1, δηλαδή επτά βαθμίδες στην κατηγορία “σκουπίδια”, σύμφωνα με ανακοίνωσή του αργά την Πέμπτη (18.01.24).

Παρά το γεγονός ότι η Αίγυπτος διεξάγει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αύξηση του προγράμματος διάσωσης ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από το οποίο έχει εκταμιευθεί μικρό μέρος, ο Moody’s προειδοποίησε ότι μπορεί να είναι ανεπαρκές.

“Αν και η αναδιάρθρωση του χρέους βραχυπρόθεσμα δεν αποτελεί την τρέχουσα βασική προσδοκία της Moody’s, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί”, δήλωσαν οι αναλυτές Ελίζα Παρίσι – Καπόνε (Elisa Parisi-Capone) και Ματ Ρόμπινσον (Matt Robinson).

Αυτό συμβαίνει “παρά την αναμενόμενη αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης από το ΔΝΤ” και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της κυβέρνησης, όταν εξαιρείται η πληρωμή του χρέους, ανέφεραν. Ανέφεραν “πολύ αδύναμες μετρήσεις χρέους και αυξημένη έκθεση σε κινδύνους συναλλαγματικών ισοτιμιών και επιτοκίων”.

Η Αίγυπτος βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη διπλανή της πόρτα εντείνει τις πιέσεις.

Τώρα, τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ – μια κρίσιμη πηγή ξένου συναλλάγματος – καταρρέουν, καθώς πολλά πλοία αποφεύγουν την πλωτή οδό για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των μαχητών Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Αίγυπτος προχώρησε σε αύξηση των τελών διέλευσης από τη διώρυγα του Σουέζ αυτή την εβδομάδα, καθώς η ανάγκη για συνάλλαγμα υπερέβη την πτώση της θαλάσσιας κυκλοφορίας λόγω των επιθέσεων των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα έσοδα του βορειοαφρικανικού κράτους από τη ζωτικής σημασίας πλωτή οδό – τη συντομότερη διαδρομή μεταξύ Ασίας και Ευρώπης – έχουν μειωθεί, καθώς ορισμένα πλοία αποφεύγουν τη διώρυγα για να προστατευτούν από επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αλλά αντί να καθυστερήσει την από καιρό προγραμματισμένη αύξηση, το Κάιρο στοιχηματίζει ότι το πρόσθετο εισόδημα από εκείνους που εξακολουθούν να διέρχονται θα βοηθήσει την οικονομία που βρίσκεται σε έλλειψη ρευστότητας.

Ο όγκος της κυκλοφορίας μέσω της διώρυγας του Σουέζ μειώθηκε κατά 30% μεταξύ 1ης και 11ης Ιανουαρίου σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχής της διώρυγας Οσάμα Ραμπίε, καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι ενέτειναν τις επιθέσεις τους ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση.

“Λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια, τα εμπορικά πλοία μπορεί να προτιμούν μεγαλύτερες διαδρομές από το να εισέρχονται σε εμπόλεμη ζώνη”, δήλωσε ο Rabie σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού MBC Masr στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. “Ακόμα και αν μειώσω τους δασμούς, δεν θα έχει αντίκτυπο, διότι πρόκειται για φόβους ασφαλείας”.

Η Moody’s εκτιμά ότι οι πληρωμές τόκων θα απορροφήσουν τα 2/3  των εσόδων της Αιγύπτου στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, το οποίο λήγει τον Ιούνιο.

Η λίρα, εν τω μεταξύ, έπεσε στα 60 ανά δολάριο στη μαύρη αγορά αυτή την εβδομάδα, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου βρισκόταν γύρω στα 50 δολάρια. Το παράλληλο επιτόκιο είναι τώρα περίπου 50% ασθενέστερο από το επίσημο που είναι 30,9.

Αυτό υπογραμμίζει την τρομερή έλλειψη σκληρού νομίσματος στο έθνος των 105 εκατομμυρίων κατοίκων, ακόμη και καθώς οι ξένοι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα για μια βραχυπρόθεσμη υποτίμηση.

“Οι άνθρωποι συσσωρεύουν συνάλλαγμα επειδή θέλουν να προστατευτούν από μια εξασθενημένη λίρα ή επειδή θέλουν να βγάλουν κέρδος”, δήλωσε ο Farouk Soussa, οικονομολόγος της Goldman Sachs. “Όπως και να έχει, είναι ένα μήνυμα ότι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο μέλλον της λίρας”

Ορισμένες αιγυπτιακές τράπεζες αναγκάζονται να περιορίσουν δραστικά τις συναλλαγές στο εξωτερικό.

Η JPMorgan Chase & Co. , επικαλούμενη προβλήματα για τους επενδυτές όσον αφορά τη μετατροπή λιρών σε συνάλλαγμα, θα αποκλείσει σύντομα την Αίγυπτο από τους δείκτες ομολόγων σε τοπικό νόμισμα που παρακολουθούνται από κεφάλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έκταση της υποτίμησης της λίρας στη μαύρη αγορά “υποδεικνύει το ενδεχόμενο για ακόμη πιο έντονες απαιτήσεις μακροοικονομικής εξισορρόπησης από ό,τι προβλέπεται στο κεντρικό σενάριο της Moody’s”, δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης.

Πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησης είναι πιθανή εάν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος της σε τοπικό νόμισμα ή να ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα. Μια αναβάθμιση θα μπορούσε να συμβεί αν η κυβέρνηση καταφέρει να προσελκύσει εισροές συναλλάγματος.

Η Moody’s δήλωσε ότι αποδίδει “υψηλή πιθανότητα” το πρόγραμμα του ΔΝΤ να ενισχυθεί έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο θα κάλυπτε σε γενικές γραμμές το κενό εξωτερικής χρηματοδότησης της Αιγύπτου κατά τα οικονομικά έτη 2024 και 2025.

“Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα απαιτήσει βελτίωση της οικονομικής πολιτικής”, δήλωσε ο Soussa της Goldman.

Τελευταίες ειδήσεις