Site icon NewsIT
09:46 | 05.02.24

Αίγυπτος: Μείωση σοκ 50% στα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ – Eκκρεμεί η συμφωνία «διάσωσης» από το ΔΝΤ

Αίγυπτος: Μείωση σοκ 50% στα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ – Eκκρεμεί η συμφωνία «διάσωσης» από το ΔΝΤ
Newsit Newsroom

Τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ της Αιγύπτου (σ.σ. η γεωστρατηγική αλλά και πολιτική θέση της είναι «κλειδί» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την έκρηξη του πολέμου στη Γάζα) μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ τον Ιανουάριο του 2024, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος, μετά τις επιθέσεις μαχητών της Υεμένης σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας που ανάγκασαν τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφύγουν την πλωτή οδό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα έσοδα ήταν περίπου 428 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με 804 εκατομμύρια δολάρια για την ίδια περίοδο το 2023, δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ Οσάμα Ράμπιε σε αιγυπτιακή τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Παρασκευής (2.2.2024). Ο αριθμός των πλοίων που πλέουν στη διώρυγα μειώθηκε κατά 36%, είπε.

Η πτώση αυτή είναι ο τελευταίος πονοκέφαλος για το βορειοαφρικανικό κράτος που ήδη πάλευε με τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, προτού ξεσπάσει τον Οκτώβριο ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και απειλήσει να διαταράξει το εμπόριο και τον τουρισμό.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι άρχισαν να επιτίθενται στην εμπορική ναυτιλία ως απάντηση στη σύγκρουση στη Γάζα, δεν υποχωρούν, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι άρχισαν αεροπορικές επιδρομές στις 12 Ιανουαρίου για να τους αποτρέψουν.

Η διώρυγα του Σουέζ, η συντομότερη θαλάσσια οδός μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, αποτελεί σημαντική πηγή συναλλάγματος για την Αίγυπτο και απέφερε περίπου 10,25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Πριν από τα βίαια επεισόδια που ανάγκασαν εταιρείες όπως η A.P. Moller – Maersk A/S και η Hapag-Lloyd AG να κάνουν εκτροπή, η χώρα εργαζόταν για την επέκταση της πλωτής οδού. 

«Είναι η πρώτη φορά που η διώρυγα του Σουέζ εμπλέκεται σε μια τέτοια κρίση», δήλωσε ο Rabie. «Συνηθίζαμε να βρίσκουμε κάθε μήνα καλύτερο από τον προηγούμενο και κάθε χρόνο καλύτερο από τους προηγούμενους».

Η Αίγυπτος βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία μπορεί να υπερδιπλασιάσει το τρέχον πακέτο διάσωσης ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να φέρει και άλλους εταίρους.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version