Site icon NewsIT

«Αίμα» χύνεται στην Χρηματιστήριο – Χαμηλό 16 μηνών στις τράπεζες – Χάθηκαν 3,8 δις σε 12 συνεδριάσεις

17.11.2017 | 07:19
Χρηματιστήριο

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο. Ο Νοέμβριος αναδεικνύεται ως ένας από τους χειρότερους μήνες τα τελευταία χρόνια.

Σε μόλις 12 συνεδριάσεις ο τραπεζικός δείκτης έχει απολέσει το ¼ της αξίας του. Πιο συγκεκριμένα έχει υποχωρήσει από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και χθες 24,3%. Είναι μάλιστα το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν παρουσιάσει την εξής εικόνα στο επίμαχο διάστημα (1/11/- 16/11):

  • Eurobank: -28,86%
  • Alpha Bank: – 23,86%
  • Εθνική: – 23,65%
  • Πειραιώς: – 20,78%

Αν αναζητήσει κανείς τις αιτίες αυτής της εικόνα κατάρρευσης δύσκολα μπορεί να δώσει μία εξήγηση. Ωστόσο οι ξένοι επενδυτές που κατέχουν την συντριπτική πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών που βρίσκονται στην αγορά, είναι ξένοι. Κατά συνέπεια είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν μη τι άλλο ανησυχούν για την επόμενη ημέρα των τραπεζών.

Το θέμα με τα «κόκκινα» δάνεια αποτελεί μάστιγα, με την κυβέρνηση στο παρά πέντε να προσπαθεί να βρει λύση και τους δανειστές να πιέζουν. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι θαύματα δεν γίνονται και προφανώς οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2018, αν μη τι άλλο είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα επικείμενα stress test που ξεκινούν τον Φεβρουάριο προκαλούν ανησυχία, η οποία ακούει στο όνομα 4η ανακεφαλαιοποίηση. Ένα ενδεχόμενο που ουδείς θέλει ακόμη και να το σκεφτεί.

Μέσα στον Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης έχει απολέσει 8,57% και οριακά κρατήθηκε χθες πάνω από τις 700 μονάδες. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση στην αγορά, με την ελπίδα ότι τελικά θα κλείσει η εβδομάδα με τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί τα επίπεδα των 700 μονάδων.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version