Οικονομία

Αιτία ”πολέμου” μεταξύ Κίνας Ευρώπης τα φωτοβολταϊκά!

Σύμφωνα με τους Financial Times ''ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Κίνας παρενέβη στην κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη με την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι οι ευρωπαϊκές έρευνες στα φωτοβολταϊκά και τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της Κίνας θα γυρίσουν «μπούμερανγκ» πλήττοντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές''.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Κίνα: Απειλή “πολέμου” για τα φωτοβολταϊκά

”Ο πρωθυπουργός της Κίνας παρενέβη στην κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη με την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι οι ευρωπαϊκές έρευνες στα φωτοβολταϊκά και τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της Κίνας θα γυρίσουν «μπούμερανγκ» πλήττοντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

«Οι έρευνες σε αυτούς τους δύο τύπους προϊόντων θα πλήξουν τις κινεζικές βιομηχανίες, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας και επίσης θα ζημιώσουν τα ζωτικά συμφέροντα των ευρωπαίων χρηστών και καταναλωτών», δήλωσε ο Li Keqiang καθ’οδόν προς το Βερολίνο, κατά την διάρκεια του πρώτου επίσημου ταξιδιού του από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός. «Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας».

Τα σχόλια του κ. Li σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η ανώτατη ηγεσία της Κίνας εμπλέκεται σε εμπορική διαμάχη και προκύπτει καθώς η έρευνα στα φωτοβολταϊκά –η μεγαλύτερη εμπορική έρευνα που έχει διεξάγει ποτέ η ΕΕ- εισέρχεται σε κρίσιμη φάση.

Η Ε.Ε. πρέπει να αποφασίσει μέχρι τις 6 Ιουνίου κατά πόσον θα προχωρήσει με πρόταση του επιτρόπου εμπορίου Karel De Gucht, να επιβάλλει προκαταρκτικούς δασμούς 47% κατά μέσο όρο στα κινεζικά φωτοβολταϊκά με το επιχείρημα του dumping ή πώλησης αγαθών σε τιμές κάτω του κόστους.

Τα μέλη της ΕΕ επρόκειτο να καταθέσουν τις αντιδράσεις τους στις προτάσεις μέχρι την Παρασκευή. Καθώς πλησίαζε η καταληκτική ημερομηνία –ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο- όσοι υποστήριζαν και όσοι αντιτίθονταν στους δασμούς, κλιμάκωσαν τις εκστρατείας άσκησης πιέσεων, για να πείσουν τις αναποφασιστες κυβερνήσεις.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ η ψήφος ήταν οριακή, με πολλές πηγές να ισχυρίζονται ότι έως 15 από τα 27 κράτη μέλη αντιτίθενται στους δασμούς. Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει και τα μεγέθη είναι ρευστά.

Εκπρόσωπος του κ. De Gucht δήλωσε ότι η Κομισιόν θα «λάβει υπόψη» τις αντιθέσεις των κρατών μελών. «Σε αυτό το στάδιο, τυχόν προσωρινά μέτρα αποτελούν μια έκτακτη αντίδραση για την επανισορρόπηση της αγοράς για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν ντάμπινγκ που απειλεί την επιβίωσή τους και αθέμιτο ανταγωνισμό από την βιομηχανία ηλιακών συσσωρευτών της Κίνας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η Κομισιόν –και όχι τα κράτη μέλη- λαμβάνει την τελική απόφαση για τους προσωρινούς δασμούς. Αν τους επιβάλλει χωρίς να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των εθνικών κυβερνήσεων, ο κ. De Gucht θα έλθει σε δύσκολη θέση και θα αποδυναμωθούν τα επιχειρήματά του, καθώς η έρευνα θα κινηθεί προς την τελική της κατάληξη τον Δεκέμβριο.

Ο Greg Barker, Βρετανός υπουργός Ενέργειας, ηγήθηκε ομάδας ενεργειακών παραγόντων στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, προσπαθώντας να πείσει την Κομισιόν να αποσύρει την υπόθεση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Philipp Rösler, έχει επίσης εμπλακεί, ζητώντας από τον De Gucht δημόσια να διαπραγματευθεί μια λύση.

Ο Zhong Shan, υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, πρόκειται να συναντηθεί με τον Επίτροπο στις Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα και θα συζητήσουν την υπόθεση των φωτοβολταϊκών, καθώς και την εκκρεμή έρευνα της ΕΕ στους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας Huawei Technologies και ZTE Corp. Ο κ. De Gucht έχει λάβει το πράσινο φως από τους συναδέλφους του Επιτρόπους για να ανοίξει την έρευνα, αφού τους πληροφόρησε ότι πιστεύει πως και οι δύο εταιρίες ευνοήθηκαν από παράνομες κρατικές επιδοτήσεις, όπως φθηνή γη και χρηματοδότηση και στην συνέχεια έδωσαν σε τιμές κάτω του κόστους τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

Ο κ. Li έκανε τα σχόλια ενόψει της επίσκεψης στην Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην ΕΕ και δυνητικά καθοριστικός παράγοντας για την κατάληξη της έρευνας.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο χθες, η γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε: “Η Γερμανία θα κάνει κάθε προσπάθεια, ώστε να έχουμε πραγματική πρόοδο στις συνομιλίες.”

Οι δηλώσεις του κ. Li συμπίπτουν με σχόλιο που έκανε στους Financial Times ο Wu Hailong, πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι προσφεύγουν σε προστατευτισμό και σχολιάζοντας ότι «οι επανειλημμένες προσπάθειες να αυξηθούν οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα είναι εντυπωσιακές και περίεργες».

Ο κ. Wu είπε ότι οι εμπορικές έρευνες είναι αντι-παραγωγικές σε μια περίοδο που η ΕΕ παραμένει βουλιαγμένη στην ύφεση και αγωνίζεται να ανακτήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Προειδοποιησε επίσης ότι θα γίνει ζημιά και στην ευρύτερη φήμη της κοινότητας, γράφοντας: “Οι κινήσεις της Κομισιόν αμαυρώνουν την εικόνα της ως υπερασπιστή του ελευθέρου εμπορίου, τροφοδοτούν την αύξηση του προστατευτισμού και είναι αντίθετες με την δέσμευση των ηγετών της G20 να μην εισάγουν προστατευτικά μέτρα.”

Διαβάστε επίσης:

Σε βαρύ κλίμα η Μέρκελ υποδέχεται τον Κινέζο Πρωθυπουργό

Πηγή Euro2day

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα