Site icon NewsIT

Ακίνητα και ΦΠΑ στη μάχη με την τρόικα

10.06.2013 | 07:04
Ακίνητα και ΦΠΑ στη μάχη με την τρόικα

Μάλλον επίθεση αντί “κατενάτσιο” φαίνεται ότι επιλέξει να παίξει απέναντι στην τρόικα το οικονομικό επιτελείο σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Αυτή τη φορά με βάση τους οικονομικούς δείκτες που δείχνουν περιορισμό των δαπανών, αλλά και όπως όλα δείχνουν με τη λίστα των προς απόλυση υπαλλήλων του δημοσίου στα χέρια, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποσπάσει όσα περισσότερα μπορεί από την τρόικα. Έτσι στην πρώτη γράμμη μπαίνει ο ΦΠΑ στην εστίαση και οι φόροι που αφορούν στα ακίνητα.

Επί της ουσίας το κίνητρο της κυβέρνησης είναι επικοινωνιακό. Μέσα στο καλοκαίρι θα δοθεί η μάχη των απολύσεων στο Δημόσιο και έτσι πρέπει να παρουσιάσει “νίκες” που θα αφορούν σε ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες.

Έτσι θα επιχειρηθεί να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι που θα δώσει ανάσα στον τουρισμό σε πρώτη φάση αλλά και σε χιλιάδες ακόμη επαγγελματίες, ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί μέσω των φόρων των ακινήτων να ωφεληθούν από του χρόνου εκατομμύρια ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν σημαντικά μικρότερα ποσά.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα στα ακίνητα το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να υπάρξει μείωση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις των ακινήτων αλλά και πάγωμα στις αντικειμενικές της αφορίας, μαζί με πάγωμα στους πλειστηριασμούς ως το 2015.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι ο νέος έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τον μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τότε, πιθανόν να «ανοίξει ο δρόμος» για την ανακεφαλαιοποίηση και των ελληνικών τραπεζών αναδρομικά μέσω ESM και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ. Επίσης, προσδοκά να έχει δοθεί νωρίτερα και η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει καμία εκκρεμότητα στα τρία προαπαιτούμενα (νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μηχανισμός αντιμετώπισης της διαφθοράς και δράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας).

Διαβάστε επίσης:

“Κλείδωσαν” οι πρώτες 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο – Από ΕΡΤ, αμυντική βιομηχανία και φορείς που κλείνουν

“Ανταλλαγή ενστόλων” εξετάζει η κυβέρνηση – “Μετατάξεις” από και προς ΕΛΑΣ – Λιμενικό – ΕΔ – Ελλάδα

Σαμαράς με Στουρνάρα πριν έρθει η τρόικα – Πολιτική

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version