Νέες παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγει αυτές τις ημέρες σε διαβούλευση το οικονομικό επιτελείο.
Τα μέτρα του νομοσχεδίου εντάσσονται στην στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, φιλοδοξώντας να οδηγήσουν σε πολλαπλασιασμό των ακινήτων που είναι διαθέσιμα στην αγορά προς ενοικίαση, προβλέπει νέες φοροελαφρύνσεις και προωθεί περαιτέρω την ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην αγορά των ακινήτων, έχουν προκαλέσει ήδη αρκετή συζήτηση στη δημόσια σφαίρα, ιδιαίτερα το μέτρο χορήγησης τριετούς φοροαπαλλαγής για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων.
Ποιες ελαφρύνσεις φέρνει στους ιδιοκτήτες το νομοσχέδιο
Το οικονομικό επιτελείο με σχετική διάταξη παρατείνει την αναστολή του ΦΠΑ στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών για ακόμα ένα έτος, καθώς θα διαρκέσει έως το τέλος του 2025.
Μαζί με αυτό, αποφάσισε να «παγώσει» μέχρι την ίδια περίοδο, δηλαδή το τέλος του 2025, και τον φόρο υπεραξίας, φέρνοντας μια σημαντική ελάφρυνση στους συναλλασσόμενους, ενώ παράλληλα προβλέπει την επιβολή του με συντελεστή 15% όταν προκύπτει ανώτερη τιμή μεταξύ της τιμής κτήσης και πώλησης του ακινήτου.
Σε ό,τι αφορά, την προώθηση της ασφάλισης κατοικιών, το ΥΠΟΙΚ κινητροδοτεί τους ιδιοκτήτες διπλασιάζοντας στο 20% την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα έως 500.000 ευρώ τα οποία θα ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως για ακριβότερα ακίνητα, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στο 10% αλλά όσοι ιδιοκτήτες δεν προχωρήσουν σε ασφάλιση της περιουσίας τους έως τον Απρίλιο του 2025, τότε θα πληρώνουν από την τσέπη τους πιθανές ζημιές, χωρίς το κράτος να συμμετέχει στο κόστος αποκατάστασης.
H τριετής φοροαπαλλαγή
Εξέχουσα θέση στο νομοσχέδιο καταλαμβάνει η τριετής απαλλαγή από το φόρο ενοικίων για τους ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα τους ή σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον τα τελευταία 3 χρόνια και θα τα διαθέσουν στην αγορά για ενοικίαση.
Βασικός όρος να διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση, να είναι έως 120 τ.μ. και να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.
Για τα προαπαιτούμενα που θέτει ο νόμος έτσι ώστε να αποδοθεί η απαλλαγή, έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θεωρώντας πως πρόκειται για «αχρείαστους κόφτες» που αποτρέπουν από το άνοιγμα περισσότερων κλειστών ακινήτων τα οποία είναι χιλιάδες σε όλη την επικράτεια.
Η ΠΟΜΙΔΑ διαφωνεί με την εξαίρεση των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα, για την συμπερίληψη στο μέτρο και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και με τον όρο το ακίνητο να παραμένει κλειστό επί 36 μήνες, θεωρώντας πως τελικά περιορίζουν την περίμετρο του μέτρου.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), υπάρχουν 793.884 κενά ακίνητα ανά την επικράτεια, εκ των οποίων 255.300 στην Αττική, 229.627 στη Βόρεια Ελλάδα, 182.918 στην Κεντρική Ελλάδα και 126.035 στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.