Πρόκειται για ένα ποσό 35 ευρώ και 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριους και βοηθητικούς χώρους, δικαιώματα για τα οποία την περίοδο εκείνη οι ιδιοκτήτες δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν τέλος.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανακοινωθούν ηλεκτρονικά μέσω του taxinet στους ιδιοκτήτες τα ραβασάκια και τότε θα φανεί πόσα θα πληρώσει ο καθένας με βάσει την ιδιοκτησία που είχε δηλωθεί την περίοδο 1997-1999.
Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παραλάβουν τα ειδοποιητήρια μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας Κτηματολογίου κάνοντας χρήση των κωδικών του taxisnet.
Η πληρωμή θα γίνει στην Εταιρία Κτηματολογίου μέσω τράπεζας.
Σοβαρό πρόβλημα θα έχουν όμως όσοι δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους. Το ακίνητο θα θεωρηθεί αγνώστου ιδιοκτησίας και θα περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου.
Με την πάροδο των ημερομηνιών, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο. Στην ουσία, το 2015 «έκλεισαν» οριστικά όσα προγράμματα ξεκίνησαν το 2003, με 12ετή παράταση, ενώ για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για πόσα από αυτά τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανήκουν ήδη στο δημόσιο. Και αυτό διότι έως το καλοκαίρι του 2013 το Δημόσιο δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του. Εκτός λοιπόν από τα ακίνητα του Δημοσίου, που δεν έχουν δηλωθεί, ακόμα πέντε είναι οι κατηγορίες των πολιτών που δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους και κινδυνεύουν να τη χάσουν. Πρόκειται για πολίτες που δεν το κάνουν υπό τον φόβο της εφορίας, αμελείς που αγνόησαν τη διαδικασία, ομογενείς τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς, που δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να προσδιορίσουν την περιουσία τους, οι συνιδιοκτήτες και όσοι δεν έχουν τίτλους για την περιουσία τους.