Δευτέρα, 7 Οκτ.
22oC Αθήνα

Ακόμα ψάχνουν οι χρηματιστές τις εξηγήσεις για την πορεία του Χρηματιστηρίου

Ακόμα ψάχνουν οι χρηματιστές τις εξηγήσεις για την πορεία του Χρηματιστηρίου

Κάγκελο άφησε τους επενδυτές το ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι χρηματιστές αναζητούν ακόμα και τώρα λογική και όχι μεταφυσική πορεία τόσο για το άνοιγμα, όσο και το κλείσιμο, αλλά και την ενδοσυνεδριακή πορεία.

Η πιο απλοϊκή, αλλά καθόλου πειστική ερμηνεία είναι πως “η αγορά κάτι ξέρει” για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ερμηνεία (για τη γνώση της αγοράς) που ακούγεται πολύ συχνά όταν δεν υπάρχουν άλλες πειστικές ερμηνείες ή γεγονότα που επιτρέπουν τη λογική προσέγγιση του φαινομένου.

Οι τρεις πιο λογικές ερμηνείες είναι το κλείσιμο των παραγώγων αύριο και οι θέσεις που έχουν πάρει σε αυτά οι επενδυτές. Αλλά και αυτή, όπως έλεγαν χρηματιστές με γνώση δεν μπορεί μόνη της να ερμηνεύσει τις εξελίξεις και προπαντός την τρομακτική ζήτηση που εκδηλώθηκε στο τέλος για ορισμένες μετοχές και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο τζίρος κατά 25 περίπου εκατομμύρια ευρώ (ο συνολικός ήταν 96 εκατ. περίπου).

Η δεύτερη ερμηνεία στηρίζεται στις λίγες συνεδριάσεις που υπάρχουν μέχρι την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή. Απομένουν ως τις 29 Δεκεμβρίου μόλις τρεις συνεδριάσεις και η 29η είναι η τέταρτη.

Ο τρίτος παράγοντας είναι η στάση ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων τα οποία θέλουν να προστατεύσουν τις θέσεις που έχουν πάρει στο ελληνικό Χρηματιστήριο σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι εκτιμούν πως θα βρεθούν οι 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία.

Στο δια ταύτα τώρα το Χρηματιστήριο ξεκίνησε με δυνατή σχετικά άνοδο η οποία ξεπέρασε ακόμα και το 1,5%. Στη συνέχεια και μετά τις δηλώσεις του κ. Καμμένου όταν βγήκε από τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη ο γενικός δείκτης υποχώρησε ταχύτατα για να βρεθεί να παρουσιάζει απώλειες μεγαλύτερες του 3% για να αναστραφεί στη συνέχεια η πορεία και φτάσει στο τέλος πριν από τη δημοπρασία στο 1,91% και να κλείσει τελικά με άνοδο 1,47%.

Στο παιχνίδι για γερά νεύρα πρωταγωνίστησαν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο (7,42%) από την υψηλή κεφαλαιοποίηση είχε η μετοχή του Jumbo.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε