Εξακολουθούν να αυξάνονται οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ παρά το γεγονός ότι οι τιμές των πρώτων υλών τον Οκτώβριο του 2009 βρίσκονταοι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Στην Ελλάδα, η τιμή του μαλακού σιταριού έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 30%, στο σκληρό σιτάρι κατά 27%, στο χοιρινό κρέας κατά 14%, στο ελαιόλαδο κατά 14,5%. Ωστόσο, αυτές οι μειώσεις δεν έχουν μεταφερθεί στον καταναλωτή, ο οποίος σε συνδυασμό με το πάγωμα των μισθών αδυνατούν να ανταποκριθούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, από τις αρχές του 2009 έως τώρα, η τιμή στο ψωμί έχει αυξηθεί κατά 0,33%, στο ρύζι κατά 1,92%, στο αλεύρι κατά 0,67%, στο χοιρινό κατά 0,14%, στα ψάρια κατά 2,63%, στις παιδικές τροφές κατά 1,47%, στον καφέ κατά 2,38%, στα αναψυκτικά 2,68%, στις σοκολάτες κατά 2,66% και στους χυμούς κατά 0,72%.
Εάν συγκρίνει κανείς τις τιμές σε σχέση με πέρυσι, οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες, με την τιμή του ψωμιού αυξημένη κατά 0,63%, του ρυζιού κατά 6,83%, των άλευρων κατά 1,48% κλαι του μοσχαρίσιου κρέατος κατά 2,64%.