Μπορεί σε μία πρώτη ανάγνωση να προκύπτει ότι το τέρας του πληθωρισμού συγκρατείται, ωστόσο με μία δεύτερη είναι ηλίου φαεινότερο ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα ακρίβειας, που φαντάζει πιο ισχυρό και κυρίως πιο δραστικό, αφού χτυπάει την καρδιά της κοινωνίας και της οικονομίας, τον κλάδο των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, εκεί όπου οι δυνατότητες περιορισμού της κατανάλωσης είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο περιορίστηκε στο 8,5% από 9,1% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Ιούνιο, η ακρίβεια όμως παραμένει και είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το τοπίο παραμένει θολό καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης.
Η μείωση του πληθωρισμού παρατηρήθηκε διότι αποκλιμακώθηκαν οι τιμές στην ενέργεια, ενώ οι επιδοτήσεις το ρεύμα έφεραν αρνητικό πρόσημο.
Η αποκλιμάκωση του Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Νοέμβριο, από το 12,1% του Ιουνίου και το 12% του Σεπτεμβρίου, οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας και στη σύγκριση με τα περυσινά επίπεδα τιμών όπου ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια του και είχε διαμορφωθεί τον περυσινό Νοέμβριο στο 4,8%.
Μεγαλώνει η ακρίβεια
Παρά τη μείωση του πληθωρισμού η ακρίβεια καλπάζει καθώς το πρόβλημα διαχέεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση σε όλη την οικονομία με τις τιμές βασικών τροφίμων να καταγράφουν ετήσια αύξηση από 11,3% έως και 25,3% ( ψωμί, δημητριακά, κρέατα, γαλακτοκομικά , έλαια, καφές).
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση αύξηση τιμών στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχων ποτών τρέχει αισθητά πάνω από τον μέσο όρο του πληθωρισμού με 15,3% ενώ σημαντικές αυξήσεις εντοπίζονται στα είδη ένδυσης και υπόδησης (10,9%) αλλά και σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη (11%).
Νέο πακέτο μέτρων
Πάντως στην κυβέρνηση βλέπουν την ακρίβεια να μην κάμπτεται και ετοιμάζουν νέο πακέτο παρεμβάσεων, πέρα από την δεύτερης επιταγής ακρίβειας των 250 ευρώ που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα.
Στα βασικά σενάρια περιλαμβάνεται πρόταση για τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ακρίβειας στους ευάλωτους με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για όσο διάστημα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός. Το ποσό της ενίσχυσης αναμένεται να κυμανθεί στα 150-200 ευρώ.
Ειδικότερα από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τις μεταβολές των τιμών προκύπτουν τα εξής:
-
Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο έτρεξε με ταχύτητα 8,5%, με την επιβράδυνση των ανατιμήσεων να οφείλεται κυρίως στον περιορισμό του κόστους στέγασης λόγω μείωσης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 5,3%. Στο φυσικό αέριο η ανατίμηση είναι 27,8%, στα στερεά καύσιμα 23,2% και στο πετρέλαιο θέρμανσης 11,6%. Αντίθετα επιτάχυνση των αυξήσεων των τιμών καταγράφεται στις μεταφορές με αύξηση 42% στα αεροπορικά εισιτήρια, 32,9% στα ταξί και 26,7% στα πλοία. Οι τιμές στην ομάδα με τα είδη ένδυσης και υπόδησης τρέχουν υψηλότερα από τον μέσο πληθωρισμό με 10,9%.
-
Η ενεργειακή ακρίβεια απλώνεται στα τρόφιμα με τις τιμές τους να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Μέσα σε έναν μήνα, τον φετινό Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, οι τιμές στα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 0,9% με τον χορό των ανατιμήσεων να σέρνουν το ψωμί με 1,3%, το γιαούρτι με 4,4%, το μοσχάρι με 1,4%, τα τυριά με 2,8%, το ελαιόλαδο με 3,2%, τα νωπά φρούτα με 3,4%, οι χυμοί φρούτων με 4,5%.
Η ακρίβεια σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι ανατιμήσεις σε 43 αγαθά και υπηρεσίες το τελευταίο χρόνο είναι οι ακόλουθες:
-
Ψωμί και δημητριακά 18,7%
-
Κρέατα (γενικά) 16,7%
-
Ψάρια (γενικά) 1,9%
-
Γαλακτοκομικά και αυγά 25,3%
-
Έλαια και λίπη 20,4%
-
Φρούτα (γενικά) 3,7%
-
Λαχανικά (γενικά) 12,6%
-
Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 8,6%
-
Λοιπά τρόφιμα 12,9%
-
Καφές-κακάο-τσάι 11,9%
-
Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 8,9%
-
Αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 7,1%
-
Ένδυση και υπόδηση 10,9%
-
Ενοίκια κατοικιών 2,6%
-
Επισκευή και συντήρηση κατοικίας 4,0%
-
Φυσικό αέριο 27,8%
-
Πετρέλαιο θέρμανσης 11,6%
-
Στερεά καύσιμα 23,2%
-
Έπιπλα και διακοσμητικά είδη 6,7%
-
Υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης 4,0%
-
Οικιακές συσκευές και επισκευές 4,5%
-
Υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 8,5%
-
Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 16,7%
-
Οικιακές υπηρεσίες 6,3%
-
Φαρμακευτικά προϊόντα 6,0%