Site icon NewsIT
07:05 | 29.09.22

Ακρίβεια: Φόβοι ότι θα σαρώσει οριζόντια την οικονομία έως το 2023

Ακρίβεια: Φόβοι ότι θα σαρώσει οριζόντια την οικονομία έως το 2023
Θανάσης Παπαδής

Φόβους ότι το κύμα ακρίβειας θα σαρώσει οριζόντια την οικονομία εκφράζονται από πολλούς παράγοντες της αγοράς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, όπου το πρόβλημα δείχνει να είναι οξύτερο. Που θα “τρέξει” ο πληθωρισμός.

Παρόλα αυτά υπάρχει μερική αισιοδοξία ότι οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται θα μπορέσει να δαμάσει ή τουλάχιστον να περιορίσει το τέρας του πληθωρισμού που προκαλεί και την ακρίβεια.

Χθες (28.09.2022) η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται μέχρι την στιγμή που θα ελεγχθεί ο πληθωρισμός. Και πήγε και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ότι αυτό θα συμβεί, έστω και αν υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης. Ουσιαστικά αναφορικά με το τελευταίο, η Κριστίν Λαγκάρντ μας προϊδεάζει για ύφεση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν να είναι έναν τόνο πιο αισιόδοξοι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού θεωρούν ότι από το 2023 θα δούμε απτά σημάδια αποκλιμάκωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή τη προσεχή Δευτέρα, η πρόβλεψη για το ύψος του πληθωρισμού θα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με εφέτος και θα κινηθεί στην περιοχή του 3%.

Αντίθετα με την αισιόδοξη αυτή προσέγγιση, η πρόβλεψη για εφέτος είναι δυσμενέστερη των αρχικών. Αυτή όπως θα αποτυπωθεί θα αγγίζει σχεδόν το 9% σε μέσα επίπεδα και εν συνεχεία θα ακολουθήσει καθοδική πορεία. 

Οι νέες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση  με εκείνες της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός θα τρέξει το 2022 με ταχύτητα  στα επίπεδα του 8,1% και ο ρυθμός αύξησης θα εξασθενήσει στο 5,5% το 2023. Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι ο μέσος δείκτης θα διαμορφωθεί φέτος στο 7,6% το 2022 ενώ το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για πληθωριστική ανάφλεξη στη ζώνη του 9% – 9,6%.

Μία γεύση πάντως για την τάση σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, θα έχουμε αύριο, όπου η Eurostat θα ανακοινώσει τις προκαταρκτικές προβλέψεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι στην Ευρωζώνη θα υπάρξει νέα άνοδος του πληθωρισμού στο 9,7% από 9,1% τον Αύγουστο.

Στην Ελλάδα ίσως υπάρξει μικρή περαιτέρω αποκλιμάκωση, έστω και οριακά. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός με βάση τον δείκτη τιμών της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 11,4% τον Αύγουστο, ενώ με βάση την Eurostat ήταν στο 11,1% και για δεύτερο συνεχή μήνα σημείωνε μικρή αποκλιμάκωση.

Να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό σημειώνοντας ότι το υψηλό ενεργειακό και διατροφικό κόστος διαχέεται στις συνιστώσες του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή στις υπηρεσίες και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών, ιδίως στα αγαθά με ανελαστική ζήτηση, έχουν διανεμητικές επιδράσεις, πλήττοντας περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα αυτά να μειώνουν τόσο τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες όσο και την καταναλωτική τους δαπάνη.

Πάντως οι τιμές των βασικών ειδών κινούνται σε ανοδική τροχιά με τα περισσότερα νοικοκυριά να προχωρούν σε μείωση των δαπανών τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πάνω από 8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, το ίδιο ποσοστό τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και το 66% τις μέρες των διακοπών.

Τέλος είναι χαρακτηριστικό είναι ότι επτά στους δέκα (70%) δηλώνουν ότι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης ενώ η τιμή αναδεικνύεται, με διαφορά, ως το σημαντικότερο αγοραστικό κριτήριο, τόσο σήμερα (78%), όσο και για την επόμενη τριετία (78%), σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ Ελλάδος.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version