Site icon NewsIT
09:31 | 23.11.22

Ακρίβεια: Μεγαλώνει η πίεση προς την κυβέρνηση για απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης

Ακρίβεια: Μεγαλώνει η πίεση προς την κυβέρνηση για απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης
Θανάσης Παπαδής

Εντείνονται οι πιέσεις από το εξωτερικό, προκειμένου η Ελλάδα να περιορίσει τις παρεμβάσεις απέναντι στην ακρίβεια μόνο στις ευάλωτες ομάδες και να εξαλειφθούν οι οριζόντιες.

Βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο την χώρα, αλλά αποτελεί ουσιαστικά μία γενική ντιρεκτίβα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επιστρέψουν οι οικονομίες σε έναν ενάρετο δρόμο και παράλληλα να μην ανατροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός, καθώς αυτή την στιγμή η ακρίβεια αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία και την οικονομία.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν λάβει ήδη το μήνυμα εδώ και καιρό και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν συνεχίστηκε η επιδότηση στο diesel κίνησης, παρά το γεγονός ότι το μέτρο δεν είχε υψηλό δημοσιονομικό κόστος και θα μπορούσε με σχετική ευκολία να καλυφθεί.

Ζητούμενο η επενδυτική αξιολόγηση

Παράλληλα η σταδιακή απόσυρση από τα οριζόντια μέτρα θα είχε ως αποτέλεσμα να έρθει πιο κοντά η επενδυτική αξιολόγηση. Στην κυβέρνηση δεν έχουν ποτέ κρύψει την επιδίωξη να πάνε στις εκλογές έχοντας κερδίσει την επενδυτική αξιολόγηση, κάτι που ωστόσο αρχίζει και θολώνει, όχι απαραίτητα εξαιτίας της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των επιλογών της, αλλά κυρίως λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές θα ήταν οξύμωρο η ευρωπαϊκή οικονομία να οδεύει προς την ύφεση και οι οίκοι αξιολόγησης να προβαίνουν σε αναβαθμίσεις. Όμως η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει ανάπτυξη και το 2023, ενώ εφέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι κατά πολύ υψηλότερος από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην χθεσινή του έκθεση ο ΟΟΣΑ προχωρεί σε συστάσεις για πολύ προσεκτικά μέτρα στήριξης, τα οποία θα πρέπει να αφορούν μόνο το ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού. Παράλληλα αναφέρει ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσεκτικές κινήσεις στη δημοσιονομική πολιτική.

Παράλληλα ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι θα υπάρξει υποχώρηση της ανάπτυξης το 2023 στο 1,6%, με το ίδιο ποσοστό ανάπτυξης να αναμένεται και για το 2024, από 6,7% που θα πετύχει η ελληνική οικονομία στο τρέχον έτος. Προσθέτει ακόμη ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες, κυρίως εξαιτίας του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο επιτείνει η ενεργειακή κρίση.

Η σύσταση του ΟΟΣΑ για τα μέτρα στήριξης είναι ανάλογης κατεύθυνσης με την αντίστοιχη του ΔΝΤ, ενώ ο ΟΟΣΑ προχωρά ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας ότι ένα σωστό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής θα βοηθήσει ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Στο ίδιο μήκος και οι συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συντονίσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους για το 2023, ούτως ώστε να μην έρθουν σε σύγκρουση με τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, συνεχίζοντας τις επενδύσεις στη διάρκεια της επικείμενης περιόδου οικονομικής επιβράδυνση ή ύφεσης.

Η κίνηση αυτή εντάσσονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2023 προκειμένου να δρομολογήσει όσο τη δυνατόν πιο αποτελεσματικά τον κύκλο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης και της αναμενόμενης τεχνητής ύφεσης – προκλήσεις στις οποίες η κάθε χώρα της Ευρωζώνης ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο.

«Η οικονομία αντιμετωπίζει ένα νέο χρόνο γεμάτο προκλήσεις. Εάν όμως παραμείνουμε ενωμένοι και ακολουθήσουμε μία συντονισμένη πολιτική, τότε θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να τις αντιμετωπίσουμε», είπε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι. «Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να απέχουν από ευρείας κλίμακας πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης, απευθυνόμενες ταυτόχρονα με στοχευμένα μέτρα στους πιο ευάλωτους».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version