Site icon NewsIT
07:46 | 03.02.22

Ακρίβεια: Σενάρια για μείωση φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ή μείωση ΦΠΑ σε είδη διατροφής

Ακρίβεια: Σενάρια για μείωση φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ή μείωση ΦΠΑ σε είδη διατροφής
Θανάσης Παπαδής

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μπορεί να έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία αυτή την στιγμή παραμένει η ακρίβεια και το χειρότερο όλων είναι ότι τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας, αλλά μπροστά μας.

Και μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να μειώνεται ξανά, αλλά τα μαντάτα που έφερε χθες (02.02.2022) η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% που ήταν τον Δεκέμβριο και αυτό σημαίνει ακρίβεια. Οι εκτιμήσεις είναι ότι τουλάχιστον για πρώτο 3μηνο του 2022 η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί και ο πληθωρισμός θα κινείται σε επίπεδα άνω του 5%.

Βέβαια η σύγκριση γίνεται με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και ως εκ τούτου για ένα διάστημα, ακόμη και αν οι τιμές παραμείνουν σταθερές, ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός. Ένα μικρό δείγμα αισιοδοξίας προκύπτει από το ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Eurostat ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν οριακά μειωμένος κατά 0,2%.

Μέσα σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση, στην κυβέρνηση αναζητούν λύσεις, οι οποίες μόνο εύκολες δεν φαντάζουν. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης και άλλων μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση, τόνισε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη παρέμβαση στο ρεύμα, όπου είχαμε το χαμηλότερο φόρο. Δεν καλύπτουμε όλη την αύξηση, αλλά ένα ποσοστό, κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Αναφερόμενος στο αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα στήριξης, αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων των επιχειρήσεων το 2022, υπογραμμίζοντας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τις μειωμένες εισφορές, που ήδη εφαρμόζονται. «Όποτε βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο, θα κάνουμε μειώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση κάνουν διάφορα σενάρια, για την περίπτωση που πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν προκαλώντας ασφυξία στα νοικοκυριά. Ένα από αυτά που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ένα μέτρο που ναι μεν θα «πονέσει» δημοσιονομικά, αλλά θα ελαφρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και μάλιστα άμεσα.

Αντίθετα το άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια είδη διατροφής και δημοσιονομικά έχει μεγάλο κόστος, αλλά παράλληλα είναι αμφίβολο εάν θα περάσει τελικά στην κατανάλωση και θα ανακουφίσει το καλάθι της νοικοκυράς.

Άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Νέο άλμα του πληθωρισμού περιμένει η Eurostat για τον Ιανουάριο, με τις τιμές να συνεχίζουν το ράλι τους από το προηγούμενο έτος σημειώνοντας και νέα ρεκόρ στο ξεκίνημα του 2022. Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα ο τιμάριθμος τον πρώτο μήνα του ’22 φέρεται να έκλεισε στο 5.5%.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να φτάσει το 5,1% τον Ιανουάριο του 2022 από 5,0% τον Δεκέμβριο και 4,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν μόλις 0,9%.

Για την Ελλάδα η Eurostat περιμένει νέα ενίσχυση του πληθωρισμού στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% τον Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο δείκτης ήταν στο -2,4%.

Εξετάζοντας τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (28,6% σε σύγκριση με 25,9% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (3,6% σε σύγκριση με 3,2% τον Δεκέμβριο), υπηρεσίες (2,4%, σταθερός σε σχέση με τον Δεκέμβριο) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (2,3% σε σύγκριση με 2,9% τον Δεκέμβριο).

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version