Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν περίτρανα ότι η ακρίβεια «πονάει» όσο τίποτε άλλο την κοινωνία και χτυπάει την κυβέρνηση στο «μαλακό της υπογάστριο». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναζητούνται αποτελεσματικές λύσεις (πχ μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα) που θα «μαλακώσουν» την κατάσταση και προσφέρουν μία ουσιαστική στήριξη σε νοικοκυριά που πραγματικά δυσκολεύονται τα βγάλουν πέρα.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι βρίσκεται στην κυβερνητική φαρέτρα κατά της ακρίβειας η μείωση του ΦΠΑ σε είδη διατροφής. Έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάντως στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει ως σκέψη να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με την κρίση στην Ουκρανία, όπως σιτάρι, αλεύρι, ηλιέλαιο, καλαμπόκι κ.λπ. Το δημοσιονομικό κόστος μία τέτοιας ενέργειας, δεν είναι μεν αμελητέο, ωστόσο αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι να φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Και αυτό διότι ενδεχομένως να… χαθεί στο δρόμο.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν άριστα πως τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, παρά μόνο να το μετριάσουν.
Σαφάρι ελέγχων στην αγορά
Έτσι για την ώρα και εν αναμονή των εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας, μεγάλο βάρος αναμένεται να δοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στους ελέγχους στην αγορά και ειδικά στην αγορά των καυσίμων και των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέτρο του δυνατού φαινόμενα κερδοσκοπίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να μεταφέρουν στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές την βούληση της κυβέρνησης για μηδενική ανοχή.
Στα φαινόμενα αισχροκέρδειας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του OT FORUM. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους, ενώ έχουν επιβληθεί «πολύ σημαντικά πρόστιμα» σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
«Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο των προστίμων» με βάση τις προβλέψεις του νόμου, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος παράλληλα στα εργαλεία σύγκρισης τιμών που υπάρχουν, όπως e-katanalotis.
Μέχρι πάντως να υπάρξουν απτά αποτελέσματα τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Ουκρανία και στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν χθες (29.03.2022) για αποκλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων.
Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε εν μέρει στις αγορές. Αρχικά στα Χρηματιστήρια και εν συνεχεία στο πετρέλαιο, που βρέθηκε να χάνει σημαντικό μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών και έπεσε αρκετά κάτω από το όριο των 110 δολαρίων το βαρέλι, αλλά εν συνεχεία ανέκτησε μέρος των ζημιών.
Μερική αποκλιμάκωση και στην τιμή του φυσικού αερίου, που μετά από μία πτήση στα επίπεδα των 115 ευρώ την μεγαβατώρα, απόρροια η επιμονής της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια και της άρνησης της Ευρώπης να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.
Οι τιμές στην αντλία καλπάζουν
Η μερική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, δεν φαίνεται για την ώρα τουλάχιστον να μεταφέρονται και στην αντλία. Οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Ειδικά το diesel κίνησης σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμη και την τιμή της βενζίνης.
Πάντως με δεδομένο ότι οι λιανικές τιμές προσαρμόζονται με μικρή χρονοκαθυστέρηση, οι όποιες μειώσεις αναμένεται να φανούν στην αγορά από την Πέμπτη και μετά.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ανεπίσημα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι κοντά στο 2,1 ευρώ το λίτρο, ενώ χθες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών ήταν στα 2,067 ευρώ το λίτρο.
Εκεί που πραγματικά υπάρχει υπέρ – πτήση είναι στην τιμή του diesel κίνησης. Η μέση του τιμή σήμερα είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που ποτέ δεν έχει συμβεί στο παρελθόν. Χθες η μέση τιμή ήταν στα 1,977 ευρώ ο λίτρο.
Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή ήταν σήμερα κοντά στο 1,6 ευρώ το λίτρο από 1,580 ευρώ το λίτρο που ήταν χθες.
Στις διεθνείς αγορές το Brent ήταν στην περιοχή των 110 δολάρια το βαρέλι. Κατέγραψε υψηλό στα 114,83 δολάρια και χαμηλό στα 104,84 δολάρια. Η μεγάλη πτώση σημειώθηκε μετά το κλίμα ευφορίας που υπήρξε με την ολοκλήρωση των επαφών Ουκρανίας – Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά εν συνεχεία άρχισε να καλύπτει μέρος των αρχικών απωλειών και κινήθηκε στην περιοχή των 110 δολαρίων το βαρέλι.
Το φυσικό αέριο έκλεισε στα 106,5 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στην περιοχή των 115 ευρώ. Οι υψηλές τιμές οφείλονται στην απειλή της Ρωσίας να διακόψει την ροή φυσικού αερίου προς την Δύση, εάν η τελευταία δεν δεχθεί να πληρώνει σε Ρούβλια όπως απαιτεί ο πρόεδρος Β. Πούτιν.
Τέλος να σημειωθεί ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βρέθηκε χθες 232,38 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας μικρή άνοδο 2,71%.