Παγιοποίηση του υψηλού ενεργειακού κόστους ως το 2025 βλέπει η Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Eurogroup και το Ecofin τις προηγούμενες ημέρες.
Όπως τονίζεται, η εξάρτηση από εισαγωγές καθιστά την ευρωζώνη ευάλωτη στη μεταβλητότητα των ενεργειακών τιμών. Η κρίση του 2022 είχε επίδραση σε όλα τα κράτη, όμως ήταν αρκετά διαφορετική ανάμεσά τους σε όρους μείωσης του ΑΕΠ, παρατηρεί η Κομισιόν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ταυτόχρονα, η έκθεση στις τιμές της ενέργειας μπορεί να έχει ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις μέσω του πληθωρισμού, κάτι που ισχύει ιδίως στην περίπτωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει πλέον από τα υψηλά του 2022, όμως θεωρείται πιθανό ότι θα παραμείνουν ακριβότερες από τα προηγούμενα χρόνια ως τουλάχιστον το 2025, γεγονός που έχει μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ως εκ τούτου, επηρεάζεται η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται να επενδύσουν σε τρόπους περιορισμού της κατανάλωσής τους.
Στο παρακάτω διάγραμμα εμφανίζεται το κόστος ηλεκτρισμού για την Ευρώπη και τους εμπορικούς της εταίρους κατά τα προηγούμενα έτη:
Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, προτείνεται η στήριξη της ενεργειακής μετάβασης και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Καθώς οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη μορφή ηλεκτροπαραγωγής και περιορίζουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου, θεωρείται δεδομένη η στροφή μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και προς τα αιολικά, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες.
Επιπλέον, ως λύση προβάλλεται η μετάβαση προς ένα μοντέλο παραγωγής λιγότερο εξαρτώμενο από την ενέργεια.
Τέλος, κλειδί θεωρείται και η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών για αντιμετώπιση της μεταβλητότητας.