Την εκτίμηση αυτή κάνουν κυβερνητικά στελέχη και φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και από τη δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη στον ΑΝΤ1 από την οποία προκύπτει υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις αλλαγές στη φορολογία.
Να τονίσουμε ευθύς εξαρχής ότι οι αλλαγές στη φορολογία δεν θα περιοριστούν στη μείωση του αφορολογήτου, αλλά θα επεκταθούν στο σύνολο της φορολογίας εισοδήματος.
“Το αφορολόγητο θα μειωθεί” είπε στο newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος και πρόσθεσε πως “θα γίνουν αλλαγές και στους συντελεστές που θα εφαρμοστούν, καθώς και στα εισοδηματικά κλιμάκια”.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι “είναι άλλο πράγμα να μειωθεί το αφορολόγητο και να ισχύσει συντελεστής 22% και άλλο ο συντελεστής γι’ αυτό το τμήμα να περιοριστεί στο 5% για παράδειγμα. Θα είναι τραγικό να παραμείνουν οι συντελεστές ως έχουν”.
Από τα λόγια αυτού του στελέχους προκύπτει ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στο αφορολόγητο, αλλά και στους συντελεστές και τα κλιμάκια, ούτως ώστε το φορολογικό βάρος να μετατοπιστεί στα υψηλά εισοδήματα, όπως άφησε να εννοηθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Ο ίδιος προϊδέασε για το τι θα συμβεί στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια λέγοντας πως το ΔΝΤ ζητά να φορολογήσουμε περισσότερο τους φτωχούς και λιγότερο τους πλούσιους και τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί η κυβέρνηση.
Και πράγματι όταν το ΔΝΤ ζητά να μειωθεί το αφορολόγητο, με το επιχείρημα να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας κοντά ή λίγο πάνω από το 20%, είναι σαφές ότι επιβαρύνονται τα χαμηλά εισοδήματα και ελαφρύνονται τα υψηλά.
Από την πλευρά της κυβέρνησης σε γενικές γραμμές το σχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε από την 1 Ιανουαρίου 2019, ανεξαρτήτως κόφτη (ο τελευταίος δεν ισχύει πια) προβλέπει μείωση μεν του αφορολόγητου, αλλά φορολογία του εισοδήματος κάτω από τα 8.600 ευρώ το χρόνο με πολύ χαμηλό συντελεστή και φοροαπαλλαγές ή ενισχύσεις για τις οικογένειες με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, ώστε να εξουδετερωθεί η επιβάρυνση από τη φορολόγηση.
Περιλαμβάνει επίσης, τη μεταφορά βαρών προς πιο υψηλότερα εισοδήματα, πράγμα που όπως γίνεται αντιληπτό αποτελεί casus beli με το ΔΝΤ το οποίο επιδιώκει, όπως ανέφερε στην έκθεσή του, ελάφρυνση των υψηλότερων εισοδημάτων.
Στο θέμα των αλλαγών των εργασιακών σχέσεων, πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η επαναφορά της της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι διατεθειμένη να κάνει μικρές υποχωρήσεις στις ομαδικές απολύσεις και στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις γι’ αυτές.
Εξάλλου, το θέμα των ομαδικών απολύσεων, όπως έχουμε ήδη επισημάνει στο newsit.gr, αφορά μόνο σε ορισμένες ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και ελάχιστε μεγάλες επιχειρήσεις και συνολικά το 3% των εργαζομένων περίπου.
Βεβαίως, παρά τις αναφορές των Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί στις ευρωπαϊκές πρακτικές, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το ΔΝΤ θα συναινέσει στις κυβερνητικές επιδιώξεις για τις συλλογικές συμβάσεις. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί, χωρίς, όμως, η αντιπαράθεση των δύο πλευρών να πάρει τον οξύ χαρακτήρα που αναμένεται να πάρει η κόντρα για το φορολογικό.
Τέλος, οι συντάξεις αναμένεται να προκαλέσουν λιγότερες τριβές (το άφησε να εννοηθεί και ο Σόιμπλε ο οποίος με δηλώσεις του είπε ότι μπορεί να μετατεθούν για αργότερα οι ρυθμίσεις), αφενός γιατί θα εφαρμοστούν αργότερα το 2020 ή το 2021 και γιατί ακόμα και με τις ισχύουσες διατάξεις η προσωπική διαφορά προβλέπεται σταδιακά να μηδενιστεί.