Site icon NewsIT
11:24 | 23.04.17

Αξιολόγηση: Το εφιαλτικό σενάριο για το χρέος και η παγίδα του Σόιμπλε

Φωτογραφίες από Eurokinissi

Φωτογραφίες από Eurokinissi

Newsit Newsroom

- ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δεν τα βρήκαν στην Ουάσινγκτον για το χρέος και ο δρόμος είναι στρωμένος με... αγκάθια - Ορατός ο κίνδυνος να συμφωνηθούν (και να ψηφιστούν) τα νέα μέτρα χωρίς συμφωνία για το χρέος! - Αυτό θα φέρει μια... μετατόπιση της "κόκκινης γραμμής" της κυβέρνησης πως “δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν συμφωνηθούν όλα” - Ο Σόιμπλε έχει πέσει στην ίδια του την παγίδα αλλά παίρνει... μαζί του και την Ελλάδα - Το ακραίο σενάριο του διαχωρισμού της συμφωνίας για το 3ο μνημόνιο, από τη συμφωνία με το ΔΝΤ

Μία πολύ δύσκολη εξίσωση έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Ύστερα από την αποτυχία να υπάρξει στην Ουάσιγκτον, σύμπτωση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το θέμα του χρέους, ανοίγεται μπροστά ένας δύσκολος οδικός χάρτης.

Κίνδυνος για το χρέος!

Στην κυβέρνηση δεν το κρύβουν πλέον ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει τεχνική συμφωνία (το λεγόμενο SLA), να ψηφιστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα από τη Βουλή, αλλά να μην έχει βρεθεί η χρυσή τομή για το χρέος μέχρι το τακτικό Eurogroup στις 22 Μαίου.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που ξορκίζει η κυβέρνηση, αλλά δεν την αποκλείει και γι΄ αυτό αναζητά φόρμουλα η οποία θα αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς αν ψηφιστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα από τη Βουλή, στην πράξη έχει αναιρεθεί η θέση “δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν συμφωνηθούν όλα”.

Η… μετατόπιση της “κόκκινης γραμμής”

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr θα επιχειρηθεί μία προσεκτική… μετατόπιση προς τη θέση “δεν εφαρμόζεται τίποτα αν δεν εφαρμοστούν όλα”.

Εξάλλου, σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του πρωθυπουργού πως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019 και το 2020, αν δεν αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ομως, με τη μετατόπιση αυτή μπορεί να λυθεί επικοινωνιακά το θέμα της μη λήψης απόφασης για το χρέος, η οποία σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να φτάσει ακόμα και μετά τις γερμανικές εκλογές, όμως παραμένει υπαρκτό και σημαντικό το ζήτημα της δόσης των 7 δισ. ευρώ.

Στην παγίδα ο Σόιμπλε, στην παγίδα και η Ελλάδα

Και μπορεί, επίσης να προσδιορίζεται τώρα ως πρόβλημα ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο, όμως οι δηλώσεις Σόιμπλε πως δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ και δεν υπάρχει καταβολή δόσης χωρίς το ΔΝΤ, καθιστά δυσεπίλυτο το πρόβλημα και μπορεί να αποτελεί μία παγίδα στην οποία έχει πέσει ο Σόιμπλε, όπως έγραφαν την προηγούμενη εβδομάδα γερμανικές εφημερίδες, όμως σε αυτή βρίσκεται παγιδευμένη και η Ελλάδα για δύο λόγους.

     —> Ο πρώτος είναι η δόση (σ.σ. οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να βρει τα χρήματα από το εσωτερικό)

     —> Ο δεύτερος το οικονομικό κλίμα το οποίο θα βαραίνει, θα εμποδίζει τις επενδύσεις και θα θέτει τεράστια εμπόδια στην πρωταρχική προσπάθεια της κυβέρνησης για παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στην περίπτωση που οι εξελίξεις βαδίσουν προς αυτή την κατεύθυνση, δεν αποκλείεται ακόμα και το ακραίο σενάριο του διαχωρισμού της συμφωνίας για το 3ο μνημόνιο, από τη συμφωνία με το ΔΝΤ.

Οι γερμανικές εκλογές και η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν παραλείπουν να επισημαίνουν ότι όλοι οι παράγοντες που συμμετέχουν στο ελληνικό ζήτημα τάχθηκαν υπέρ της γρήγορης λύσης.

Επισημαίνουν επίσης με νόημα ότι μεταξύ αυτών είναι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον οποίο προσθέτουν ότι δεν θα ήθελε να πάει σε εκλογές η Γερμανία με ανοιχτό και σε ένταση το ελληνικό θέμα και να φαίνεται ότι η συμφωνία για το χρέος δεν κατέστη εφικτή εξαιτίας της δικής του άκαμπτης στάσης και εξαιτίας της θέσης πως δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ.

Μάλιστα, οι δηλώσεις Σόιμπλε για ανάληψη από τον ESM του ρόλου του ΔΝΤ, θα του δημιουργήσουν πρόσθετες δυσκολίες στο γερμανικό ακροατήριο, παρότι τοποθέτησε αυτή την εξέλιξη στο μέλλον.

Εν κατακλείδι, τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η κυβέρνηση είναι πως τα βήματα που έγιναν στην Ουάσιγκτον μπορεί μεν να ήταν σε θετική κατεύθυνση, όμως δεν είναι αρκετά να δώσουν οριστική λύση ως τις 22 Μαίου, καθώς και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να δώσει καμία αφορμή να μην υπάρξει τεχνική συμφωνία με το κουαρτέτο το οποίο έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version