Τετάρτη, 24 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Πρωτοβουλία Αλεξιάδη για το κτίριο του Κεράνη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Στο πολιτικό λεξικό της χώρας κάτω από την λέξη «σκάνδαλο» θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί, η συγκεκριμένη περίπτωση σπατάλης για το Δημόσιο που φέρει το όνομα κτήριο Κεράνης…» ανέφερε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και προανήγγειλε ότι θα μετακομίσει εκεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου για το αναξιοποίητο εδώ και χρόνια εργοστάσιο το απέδωσε σε «σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων συμφερόντων…» που ενοικιάζουν κτήρια στο ελληνικό δημόσιο όταν την ίδια στιγμή έχει δικά του κτήρια και μπορεί να στεγάσει υπηρεσίες του».

Χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως «στο Υπουργείο Οικονομικών το 2014 δαπανήσαμε 24.000.000 ευρώ για να στεγάσουμε τις υπηρεσίες μας, όταν το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας έχει σχεδόν το σύνολο της διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου και μπορούσε στην Αθήνα και στην περιφέρεια να στεγάσει τις υπηρεσίες σε σύγχρονα κτήρια πρώτα από όλα για τους πολίτες αλλά και για τους ίδιους τους υπαλλήλους».

Ειδικά για το κτήριο Κεράνης ανέφερε πως «έχει εμβαδόν 40.000 τμ, από το οποίο οι χώροι στάθμευσης είναι περίπου 2.880 τμ, περίπου δηλαδή 650 θέσεις στάθμευσης. Οι θέσεις εργασίας, που μπορεί το κτήριο να φιλοξενήσει, είναι της τάξης των 2.100 έως 2.400 και το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλει το Δημόσιο είναι 221.000 ευρώ, δηλαδή 2.650.000 τον χρόνο, για να είναι το κτήριο κλειστό. Πληρώνουμε το ενοίκιο αυτό και το κτήριο είναι κλειστό!» Ο αναπληρωτής υπουργός, μάλιστα είπε πως «αυτά τα 221.000 ευρώ τον μήνα για να κρατάμε το κτήριο κλειστό δεν είναι το μοναδικό κόστος καθώς το Δημόσιο επιβαρύνεται με ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, επιβαρύνεται με φύλαξη του κτηρίου από αστυνομικούς είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, που είναι υποχρεωμένοι να είναι εκεί….» ενώ την ίδια στιγμή στο Υπουργείο Οικονομικών πληρώνουμε τα εξής τον μήνα: για το ΚΕΦΟΜΕΠ 32.870 ευρώ, για το ΚΕΜΕΕΠ: 18.440 ευρώ, για την ΥΕΔΔΕ: 15.360 ευρώ, για το ΕΜΥΣ: 11.235 ευρώ, για την ΔΕΔ: 8.000 ευρώ και το ΣΔΟΕ: 135.000 ευρώ»! και γενικά πρόσθεσε ότι τα ενοίκια που πληρώνει το Υπουργείο Οικονομικών το μήνα ανέρχονται συνολικά στα 24.000.000 ευρώ…

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, είπε ότι από ένα σχετικό πίνακα που ζήτησε να του ετοιμάσουν οι υπηρεσίες σε σχέση με τους υπαλλήλους που εργάζονται ανά ενοικιαζόμενο κτήριο, και έχει στην διάθεσή του προκύπτει «έχουμε υπηρεσίες που πληρώνουμε ανά υπάλληλο για ενοίκιο 667 ευρώ, αλλού 704 ευρώ, αλλού 936 ευρώ. Φαντάζομαι ότι αν πάμε σε ένα -όχι πεντάστερο- τετράστερο ξενοδοχείο και πούμε «για να φέρουμε τριάντα υπαλλήλους, πόσα θέλεις τον μήνα;», θα μας ζητήσει κάτι πολύ λιγότερο και θα τους δίνει και πρωινό…»

Πρόκειται είπε «για θλιβερή κατάσταση»και επανέλαβε πως θα δώσουμε τέλος σε αυτή την υπόθεση με την μεταφορά υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και τη στέγαση άλλων υπηρεσιών γενικά του Δημοσίου σε αυτό στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών είναι και η στέγαση των υπηρεσιών γενικά του Δημοσίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας στην ερώτηση εάν το κτήριο είναι κατάλληλο στατικά ή όχι είπε πως «στην προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την μετακίνηση εκεί, έχουν ακουστεί του κόσμου τα σενάρια, για αμίαντους, για προβλήματα στατικότητας, για προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας. Μόνο ότι έχει το κτήριο εξωγήινους δεν μας είπαν κι ότι κάποια στιγμή θα βγει από το υπόγειο ένα διαστημόπλοιο, όπως στα έργα επιστημονικής φαντασίας και θα καταστρέψει όσους είναι μέσα! Μπορεί να ακούσουμε και κάτι τέτοιο…» κατέθεσε όμως έγγραφο της αντίστοιχης Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών που τεκμηριώνεται ότι το κτήριο είναι κατάλληλο και διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες για πολεοδομικά θέματα, στατικής επάρκειας, φωτισμού, αερισμού κλπ. Ειδικότερα, για την έκδοση της αδείας, είναι προϋπόθεση η κατάθεση Σχεδίου Υγιεινής και Ασφάλειας και Φακέλου Υγιεινής και Ασφάλειας». Μάλιστα είπε πως θα ζητήσει «να ανοίξει και στους δημοσιογράφους για να δει ο ελληνικός λαός το μέγεθος του σκανδάλου, το τι είχαμε κλειστό τόσο καιρό και το τι έπρεπε να κάνουμε…»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε