Οικονομία

Αλλαγές στη διάταξη για τις μειώσεις μισθών! Πως θα γίνει η εκ περιτροπής εργασία

Σήμερα ανοίγει πιθανότατα τα χαρτιά της η κυβέρνηση για το θέμα που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και αφορά την δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναστέλλουν μερικώς τη λειτουργία τους προχωρώντας ταυτόχρονα την μείωση μισθών για τους εργαζομένους.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η διάταξη της πρόσφατης ΠΝΠ που φέρνει μείωση μισθών, καθώς προβλέπει πως όλες οι επιχειρήσεις μπορούν για έξι μήνες να απασχολούν, για δυο εβδομάδες το μήνα, το 50% των εργαζομένων τους, δίνοντάς τους το 50% του μισθού. 

Η κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική για την εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθών έως 50% και φαίνεται ότι οι φωνές φέρνουν αντίδραση και αλλαγές. Αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις από το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα:

  • Το δικαίωμα αυτό θα έχουν μόνον οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, ήτοι περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Η εκ περιτροπής εργασία (ανά εβδομάδα ή ανά 15 μέρες) θα ισχύει για διάστημα τριών και όχι έξι μηνών, δηλαδή μόνο για την περίοδο της κρίσης.
  • Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων θα λογίζονται ως ακέραιες, ήτοι θα έχουν ένσημα που αντιστοιχούν σε πλήρη απασχόληση, ενώ θα καλύπτονται από το κράτος.

Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει ανάγκη να μοιραστούμε το βάρος της κρίσης όλοι μαζί, ενώ όσοι νομίζουν ότι τα χρήματα πέφτουν από τα δέντρα κάνουν λάθος. «Αν νομίζει κάποιος ότι μια επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί για έναν-δύο μήνες με μηδενικό τζίρο, αλλά ταυτόχρονα να πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους, να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες, τότε είναι βέβαιο πως κάνει λάθος», καταλήγουν χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει η ΠΝΠ για τη μείωση μισθών 

Η ρύθμιση που περιέχεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προβλέπει τη δυνατότητα «σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα» καταβάλλοντας το μισό μισθό. Μέσα στην ημέρα, υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Πως θα γίνει αυτό; Με την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει κάθε λεπτομέρεια του μέτρου που ουσιαστικά διαμορφώνει ένα νέο ιδιόμορφο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας. Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, η υπουργική απόφαση θα ορίζει ότι το μέτρο αυτό θα αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη λαίλαπα του κορονοϊού και περιλαμβάνονται στη λίστα με τους ΚΑΔ που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών. Μια λίστα η οποία αναμένεται να εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις την επόμενη εβδομάδα καλύπτοντας το 90% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η επίμαχη διάταξη της ΠΝΠ (άρθρο 9)  είναι γενική και αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως η διάταξη ορίζει ότι:

  • Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:
    • Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.
    • Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρηση.
  • Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Οι επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε προσωρινή αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους, ώστε να μην καταβάλλουν τους μισθούς και οι εργαζόμενοι να πάρουν τα 800 ευρώ από το κράτος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις το μέτρο των αναστολών συμβάσεων ισχύει κατ’ αρχήν για ένα μήνα, δηλαδή έως τις 20 Απριλίου, ενώ η νέα μορφή εκ περιτροπής εργασία μπορεί να εφαρμοστεί για έως 6 μήνες, δηλαδή έως τις 20 Σεπτεμβρίου, εφόσον δεν καταργηθεί νωρίτερα λόγω επανεξέτασης.

Σφοδρή αντίδραση της ΟΤΟΕ

Την έντονη αντίδραση της ΟΤΟΕ προκάλεσε η εν λόγω πρόβλεψη στην ΠΝΠ για τη ρύθμιση του άρθρου 9, με αφορμή τις εξελίξεις στην πανδημία covid-19. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η διάταξη αυτή επιτρέπει αδιακρίτως στους εργοδότες να επιβάλλουν μονομερώς εκ περιτροπής απασχόληση στο προσωπικό τους για διάστημα μέχρι και 6 μήνες, απασχολώντας εναλλάξ το μισό προσωπικό και μειώνοντας στο μισό αντίστοιχα τους μισθούς τους.

Η ΟΤΟΕ ζητεί να αλλάξει άμεσα η διάταξη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα