Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Ελλάδας: Έρχονται επενδύσεις 43,8 δις. ευρώ

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Ελλάδας: Έρχονται επενδύσεις 43,8 δις. ευρώ

Την ενεργειακή αγορά της Ελλάδας βάζουν στο μικροσκόπιο του επενδυτικού τους ενδιαφέροντος εξειδικευμένοι όμιλοι από Ελλάδα και εξωτερικό, χαράσσοντας επενδυτικά σχέδια 43,8 δις. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, ώστε να δημιουργήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα, ανεμογεννήτριες κι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πρόκειται για επενδυτές, που έχουν ήδη χαράξει σχέδια εισόδου τους στην ελληνική αγορά και περιμένουν να λάβουν το «πράσινο φως», μόλις η Κομισιόν εγκρίνει και τυπικά, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που παρέλαβε από την Ελληνική κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες του 2019.

Το Σχέδιο αναφέρεται στην ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ κατά 5 GW μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Αυτό, σημαίνει, ότι, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών πάρκων θα πρέπει να ανέλθει στα 7,7 GW το 2030, καθώς σήμερα το νούμερο αυτό ανέρχεται μόλις στα 2,7 GW.

Με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στην λήξη του 2019, τουλάχιστον 500 αιτήσεις από εξειδικευμένους ομίλους, βρισκόντουσαν σε σειρά προτεραιότητας για να λάβουν άδεια παραγωγής, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Έτσι, παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν, ότι το νέο ΕΣΕΚ, θα σημάνει την έλευση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων που θα αγγίξουν τα 43,8 δις. ευρώ, στον τομέα της ενέργειας, την περίοδο 2020 με 2030.

Στην «ενέργεια» και οι αγρότες

Την ίδια στιγμή, μερίδιο από τον «ενεργειακό χάρτη» θα διεκδικήσουν και οι αγρότες, καθώς μόλις τις προηγούμενες ημέρες, ο νόμος που τους δίνει την ευκαιρία να κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα έως 500 KW στις αγροτικές τους εκτάσεις, έλαβε ΦΕΚ. Η έλευση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, αποτελεί, εξάλλου, βασικό άξονα της πολιτικής επενδύσεων που έχει χαράξει η Κυβέρνηση, γι’ αυτό και παράγοντες της αγοράς τονίζουν, ότι «σε ένα χρόνο από σήμερα ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα, από το λιγνίτη, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές, έως την εξοικονόμηση, και τα γεωπολιτικά, δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το σημερινό»

«Ποδαρικό» στον κλάδο της ενέργειας για το 2020, έκανε η «ιστορικής σημασίας» διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, μία συμφωνία που αλλάζει όχι μόνο τη θέση της Ελλάδας αλλά και τα δεδομένα στο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Αλλά και λίγο προτού εκπνεύσει το 2019, το δρόμο της υλοποίησης πήραν σημαντικές επενδύσεις εξειδικευμένων ομίλων από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ και η ΔΕΗ ανακοίνωσε κι αυτή τη συνεργασία της με εταιρεία αραβικών συμφερόντων για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Mε «άρωμα» Γαλλίας και Βρετανίας

Μόλις τις τελευταίες ημέρες του έτους που έληξε, η διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ενέκρινε δύο μεγάλα επενδυτικά προγράμματα στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 386 εκατ. ευρώ. Έτσι, «άνοιξε ο δρόμος» για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 284 MW σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας από τη βρετανική SolarCentury, καθώς και για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας συνολικής ισχύος 177MW, από τη γαλλική TOTAL EREN. Πρόκειται για έργα, που για χρόνια παρέμεναν κλεισμένα, στα «συρτάρια» της Enterprise Greece.

Γερμανική επένδυση στα Τρίκαλα

Ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της χώρας στο νομό Τρικάλων, δρομολογεί, όμως και ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος ABO Wind AG. Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε έκταση 800 στρεμμάτων, εκεί όπου παλαιότερα στεγαζόταν η αλλαντοβιομηχανία ΕΛΒΙΚ, των αδελφών Δομαζάκη της Creta Farms. Τα επενδυτικά σχέδια «χαράχτηκαν» το 2018, όταν η γερμανική εταιρεία, συμφώνησε με τους Κρητικούς επιχειρηματίες να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών τους «Ενεργειακή Θεσσαλίας» και «Φάρμα Ενεργειακή» οι οποίες κατέχουν τις σχετικές άδειες παραγωγής. Η επένδυση, ωστόσο, θα ολοκληρωθεί σε συνεργασίες με τις τράπεζες, στις οποίες περιήλθε το ποσοστό συμμετοχής των αδελφών Δομαζάκη στις δύο ενεργειακές εταιρείες, αφότου οδηγήθηκαν στο οικονομικό αδιέξοδο.

Ενεργειακά πάρκα με πετροδόλαρα από τη ΔΕΗ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας, φιλοδοξεί να διαδραματίσει και η ΔΕΗ, γι’ αυτό και πρόσφατα υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την εξειδικευμένη στον τομέα ανανεώσιμης ενέργειας εταιρεία αραβικών συμφερόντων Masdar Taaleri Generation (MTG).Οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να επενδύσουν από κοινού σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια πάνω από 300 MW στην ελληνική αγορά. Η MTG διαθέτει εμπειρία από επενδύσεις αυτής της κατηγορίας, καθώς δραστηριοποιείται με την κατασκευή έργων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο στο Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται η έδρα της, όσο και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Μία από τις σημαντικότερες δουλειές της είναι το Masdar City, μία ολόκληρη πόλη που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η οποία βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι. Επιπλέον, μόλις τις προηγούμενες ημέρες, η ΔΕΗ, κατέθεσε αιτήσεις για άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW, σε εκτάσεις ιδιοκτησίας της που βρίσκονται σε λιγνιτικές περιοχές, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την αξιοποίησή τους. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ διεξάγει συνομιλίες με 10 και πλέον ομίλους για συμπράξεις και σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις