Οικονομία

Αλλάζουν τα πάντα στα POS μετά τις αποκαλύψεις! Ακόμα ψάχνουν τους φοροφυγάδες που παρέκαμψαν τα capital controls – Σχεδιάζουν πρόστιμα

- Την οδό της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση απάτης με τα POS, αφού πλέον βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα
- Έλληνες επιχειρηματίες είχαν POS συνδεδεμένο με λογαριασμό τραπέζης άλλης χώρας κι όταν γίνονταν οι πληρωμές, τα χρήματα μεταφέρονταν εκεί!
- Με αυτή την... πονηριά, φυγαδεύονταν μεγάλα κεφάλαια στο εξωτερικό και έτσι είχε στηθεί "πάρτυ" φοροδιαφυγής για να παρακάπτεται το εμπόδιο των capital controls
- "Πρωταθλητές" σε αυτό το... σπορ είναι επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία με "target group" κυρίς τουρίστες
- Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών που... ψάχνει τους φοροφυγάδες
- Πληροφορίες πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πάρει τα μέτρα της για την αντιμετώπιση της απάτης

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται η υπόθεση σχετικά με το colpo grosso με τα POS τα οποία χρησιμοποιούνται για να φυγαδεύονται κεφάλαια στο εξωτερικό και να γίνεται φοροδιαφυγή μεγάλης, αλλά απροσδιόριστης προς το παρόν, έκτασης. Όλα αυτά για να… παρακαφθούν τα capital controls!

Πως σχεδιάζουν να το σταματήσουν

Τη νέα κομπίνα των φοροφυγάδων εντόπισε η Τράπεζα της Ελλάδος και σύμφωνα με πληροφορίες, παρέπεμψε το θέμα στον αρμόδιο εισαγγελέα για περαιτέρω έρευνες και εντοπισμό των ενόχων. Γνώση έχει και το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το newsit.gr και για το λόγο αυτό σχεδιάζει θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να ελεγχθούν φαινόμενα εξόδου χρημάτων στο εξωτερικό και προπαντός να αποτραπεί η φοροδιαφυγή.

Με τη ρύθμιση που θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών θα καθίσταται υποχρεωτική όχι μόνο η απόκτηση POS από τις επιχειρήσεις, αλλά και η δήλωσή τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιχειρήσεις δηλαδή θα είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν πόσα POS έχουν, καθώς και από ποιες τράπεζες τα έχουν προμηθευτεί. Και στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται η ύπαρξη POS που δεν έχουν δηλωθεί, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Ποιοι είναι οι… πρωταθλητές της υπόθεσης

Πάντως, τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι το φαινόμενο έχει πάρει αρκετά εκτεταμένες διαστάσεις και παρατηρείται σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης και χρησιμοποιούνται κυρίως σε συναλλαγές με τουρίστες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πληρώνουν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο λόγος χρήσης δεν είναι μόνο η παράκαμψη των capital controls, αλλά και η φοροδιαφυγή μέσω της έκδοσης αποδείξεων μαϊμού ή χωρίς την έκδοση αποδείξεων.

Για το λόγο αυτό και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε συνεργασία με τις τράπεζες ώστε να εντοπιστούν οι στόχοι και να ξεκινήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι.

Νωρίτερα το πρωί το newsit.gr έγραφε πως έχει στηθεί colpo grosso με POS και τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βουλγαρία ή σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Το κόλπο έχει γίνει αντιληπτό, αλλά προς το παρόν δεν έχουν αποδώσει οι προσπάθειες εντοπισμού των επιχειρήσεων που διαπράττουν φοροδιαφυγή με το σύστημα των POS.

Έτσι θα “αμυνθεί” η ΤτΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε σημαντικές ενέργειες και ανέλαβε καίριες πρωτοβουλίες για την εξάλειψη ενός φαινομένου που διογκωνόταν επικίνδυνα μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας και το οποίο περιγράφεται στα σημερινά δημοσιεύματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι κινήσεις της ΤτΕ είναι οι εξής:

1) Η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος διαβίβασε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ειδική έκθεση ελέγχου συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το οκτάμηνο του 2015, με χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών έκδοσης ελληνικών τραπεζών, σε τερματικά αποδοχής καρτών (POS), τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε εμπόρους στην Ελλάδα από αλλοδαπούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές αυτές στο εξωτερικό.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας μπορεί τα χρήματα αυτά να εισπράξει στην Ελλάδα με μία πιστωτική κάρτα που έχει προμηθευτεί από την ξένη τράπεζα ή να τα διοχετεύσει σε οποιονδήποτε άλλο λογαριασμό επιθυμεί στο εξωτερικό

Ο έλεγχος επικεντρώθηκε σε POS ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος του Λουξεμβούργου, τα οποία “φωτογραφίζονταν” σε σχετικά δημοσιεύματα του τύπου. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι oι συναλλαγές μέσω των εν λόγω POS εκκαθαρίζονταν τελικά από Βουλγάρικο ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος και αποτελούσαν το 80% των συνολικών συναλλαγών με φυσική παρουσία (χρήση) κάρτας σε POS ελλήνων εμπόρων που εκκαθαρίζονταν στο εξωτερικό, κατά το διάστημα 29/6 (έναρξη τραπεζικής αργίας) έως 31/8/2015. Οι συναλλαγές με χρήση ελληνικών καρτών πληρωμής στα εν λόγω POS που εκκαθαρίζονταν στη Βουλγαρία, διακόπηκαν άμεσα, προφανώς υπό την πίεση του σχετικού ελέγχου της Τραπέζης Ελλάδος.

2) Επιπρόσθετα η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε με επιστολή της το ανωτέρω μείζον θέμα στην Κεντρική Τράπεζα Βουλγαρίας (αρμόδια εποπτική αρχή), ζητώντας τη διακοπή της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα από το Βουλγάρικο ίδρυμα.

3) Τέλος, για τις συναλλαγές σε POS εμπόρων Ελλάδος που εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό, η Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών, αποφάσισε στις 27/11/2015, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος τα εξής: α) την καθολική απαγόρευση διενέργειας συναλλαγών καρτών πληρωμής σε φυσικό κατάστημα εμπόρου (συναλλαγές με φυσική παρουσία/χρήση κάρτας), β)την απαγόρευση διενέργειας σε ηλεκτρονικό κατάστημα/ιστοσελίδα εμπόρου (συναλλαγές χωρίς φυσική παρουσία/χρήση κάρτας) δώδεκα κατηγοριών συναλλαγών, κατ’ αντιστοιχία με τα ισχύοντα για τις συναλλαγές ελληνικών καρτών πληρωμής σε ηλεκτρονικά καταστήματα εξωτερικού (η απαγόρευση αίρεται εφόσον προκύπτει ότι οι εν λόγω συναλλαγές εκκαθαρίζονται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται στην Ελλάδα).

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα