Οικονομία

Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Μάιο

Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές, τόσο τον Μάιο, όσο και σε επίπεδο πενταμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Οι εκρηκτικοί ρυθμοί των εξαγωγών αλλά και των εισαγωγών είναι συνέπεια της βελτίωσης του κλίματος απέναντι στις μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κεφαλαιοποίηση θετικών συγκυριών που εκτείνονται από τις αυξήσεις στις τιμές του διυλισμένου πετρελαίου, την περαιτέρω αύξηση της ζήτησης από την ευρωπαϊκή μεταποίηση, καθώς και την προετοιμασία της αγοράς για την καλοκαιρινή περίοδο, με προβλέψεις για αυξημένες τουριστικές ροές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Μάιο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 25,3% (στα 2,55 δισ. ευρώ έναντι 2,04 δισ. του Μαϊου του 2016).

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση της τάξης του 20,2% (ή κατά 286,5 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο πέρυσι).

Σε επίπεδο πενταμήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ ή κατά 19,5% (στα 11,79 δισ. ευρώ, από 9,87 δισ. στο αντίστοιχο πεντάμηνο του 2016). Χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών καταγράφει αύξηση κατά 519,8 εκατ. ευρώ ή κατά 7%.

Τον περασμένο Απρίλιο, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν τόσο προς τις τρίτες χώρες, (15,4%), όσο και προς τις χώρες της ΕΕ (38,5%). Ανάλογες επιδόσεις καταγράφονται ακόμη και μετά την εξαίρεση των πετρελαιοειδών: Προς τις τρίτες χώρες 32,1% και προς τις χώρες της ΕΕ 14,4%. Οι εν λόγω επιδόσεις μείωσαν ελαφρώς το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών στο 52,5%, έναντι 47,5% των τρίτων χωρών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αναλογία επανέρχεται στα επίπεδα του 66,4%-33,6% υπέρ των κρατών-μελών έναντι των τρίτων χωρών.

 

Εισαγωγές

Θετική εικόνα στο εξωτερικό εμπόριο αποτυπώνεται και στις εισαγωγές, καθώς τον Μάιο σημειώθηκε αύξηση συνολικής αξίας κατά 17,7% (στα 4,29 δισ. από τα 4,01 δισ. του Μαϊου του 2016). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 17,7% (ή κατά 502,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 240 εκατ. ευρώ αφορούν παραλαβές πλοίων).

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαϊου 2017, στην Ελλάδα εισήχθησαν προϊόντα συνολικής αξίας 21,88 δισ. ευρώ (+21,8% σε σχέση με τα 17,9 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου). Εξαιρουμένων πετρελαιοειδών και πλοίων, η αξία των εισαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 6,7% ή κατά 905,5 εκατ. ευρώ.

Ως‭ ‬αποτέλεσμα‭ ‬των‭ ‬παραπάνω‭ ‬κινήσεων,‭ το ‬εμπορικό‭ ‬έλλειμμα αυξήθηκε‭ τόσο‭ σε μηνιαία, όσο‭ και ‬πενταμηνιαία‭ βάση.‭ ‬Για‭ ‬την‭ ‬περίοδο‭ Ιανουαρίου-Μαϊου‭ ‬2017, το συνολικό εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 24,7% φτάνοντας τα 10,08 δισ. ευρώ (από 8 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία, το έλλειμμα και πάλι εμφανίζεται αυξημένο κατά 6,3% ή κατά 385,7 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα