Οικονομία

Alpha Bank: Δύσκολη διαδικασία η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών

H συνέχιση και η ανάκαμψη της αναγκαίας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες στα επόμενα τρίμηνα δεν μπορεί παρά να είναι μια δύσκολη διαδικασία, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Η επαναφορά του συστήματος σε πορεία πιστωτικής επέκτασης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε αφενός να στηρίξει αποτελεσματικά τις βιώσιμες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα στην περίοδο της κρίσης και της απότομης προσαρμογής και, αφετέρου, να εξασφαλίσει την έγκαιρη αντιστροφή της πορείας αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές.

Ειδικότερα, οι εγχώριες επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση εξακολουθούν να επιβαρύνονται και στην τρέχουσα περίοδο από την υπέρμετρα χαμηλή εγχώρια ζήτηση. Ταυτόχρονα, ωστόσο, αντιμετωπίζουν πολύ πιο εποικοδομητικές ανταγωνιστικές συνθήκες από ό,τι στο παρελθόν, στην προσπάθειά τους να αναθεωρήσουν δραστικά τα επιχειρηματικά τους σχέδια και να δραστηριοποιηθούν ενεργά για την επίτευξη της μεγαλύτερης διείσδυσής τους σε παλαιές και νέες εγχώριες και ξένες αγορές και για την υποκατάσταση των -υπέρμετρα διογκωμένων έως πρόσφατα- εισαγωγών στην εγχώρια αγορά. Οι τράπεζες στηρίζουν ήδη ενεργά τις υγιείς επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της παραγωγικής δραστηριότητας στους βασικούς κλάδους παραγωγής, όπως τουρισμός, η μεταποιητική βιομηχανία, ο αγροτικός τομέας, οι συγχρηματοδοτούμενες από την ΕΕ, την ΕΤΕπ και από τον ιδιωτικό τομέα, επενδύσεις σε υποδομές και σε επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία που αποκρατικοποιούνται και ενεργοποιούνται οικονομικά και επιχειρηματικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Alpha Bank, ουσιαστική έμφαση και προσοχή στην προσπάθεια για την ανάκαμψη θα πρέπει να δοθεί και στα ακόλουθα:

Για παράδειγμα, η από καιρού σχεδιαζόμενη εκλογίκευση της φορολογίας των ακινήτων και η εφαρμογή ενός ενιαίου φόρου κατοχής τύπου ΕΕΤΗΔΕ, με κατάργηση (ή ελαχιστοποίηση) του φόρου στις συναλλαγές ακινήτων έως το 2020, θα δώσει το έναυσμα για την αναζωπύρωση των καταποντισμένων σε υπέρμετρα χαμηλά επίπεδα συναλλαγών στην αγορά ακινήτων και στη συνέχεια για την ανάκαμψη των επενδύσεων σε οικοδομές και των στεγαστικών δανείων.

Από την άλλη πλευρά, η επιβολή πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων σε συνεπείς φορολογικά επιχειρήσεις, όπως, π.χ., με τον περιορισμό της έκπτωσης των δαπανών τους για τόκους από τα ακαθάριστα φορολογητέα κέρδη τους (με ρυθμίσεις του τύπου του άρθρου 49 του ν. 2172/2013, όπως αναλύεται στη συνέχεια), οδηγούν αναπόφευκτα σε νέες καθυστερήσεις στην πορεία εξόδου από την κρίση. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός επιβάλλουν νέα εμπόδια στην προσπάθεια αποκατάστασης της διαταραγμένης χρηματοοικονομικής βάσης των επιχειρήσεων και στην επάνοδό τους σε ομαλή επιχειρηματική και αναπτυξιακή λειτουργία και, αφετέρου, διότι συμβάλλουν στη δημιουργία αντικινήτρων (αντί κινήτρων) στην προσπάθεια εμπέδωσης μια πιο αξιόπιστης φορολογικής ηθικής στον επιχειρηματικό στίβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Alpha Bank: Η μείωση του ΦΠΑ θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα

Alpha Bank: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα